283
Πολίτες και τουρίστες προσπαθούν να δροσιστούν στο Παρίσι φέτος τον Ιούλιο, τον θερμότερο που έχει καταγραφεί στην πόλη | REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό όλων των εποχών στο βόρειο ημισφαίριο

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 08:32
Πολίτες και τουρίστες προσπαθούν να δροσιστούν στο Παρίσι φέτος τον Ιούλιο, τον θερμότερο που έχει καταγραφεί στην πόλη
|REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό όλων των εποχών στο βόρειο ημισφαίριο

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 08:32

Το βόρειο ημισφαίριο –και μαζί του και η Ελλάδα- στο οποίο ζει περίπου το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού βίωσε το πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880, ισοφαρίζοντας σε θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Η περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου ήταν η δεύτερη πιο ζεστή σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο φετινός Αύγουστος υπήρξε ο δεύτερος θερμότερος στη μετεωρολογική ιστορία των τελευταίων 140 ετών.

Ακόμη περισσότερο: Τα πέντε θερμότερα καλοκαίρια στο βόρειο ημισφαίριο έχουν όλα υπάρξει κατά την τελευταία πενταετία, ενώ και οι πέντε πιο ζεστοί Αύγουστοι έχουν συμβεί μετά το 2014, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.

Φέτος η καλυμμένη από πάγους έκταση της Αρκτικής ήταν τον Αύγουστο 30% κάτω του ιστορικού μέσου όρου και η δεύτερη μικρότερη μετά το 2012, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική τον Αύγουστο ήταν οι πέμπτοι μικρότεροι.

Οι θερμοκρασίες πήραν την ανιούσα, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Ευρώπη τον Ιούλιο, όταν το Παρίσι κατέγραψε θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών, αλλά αντίθετα με το επίσης καυτό 2016, φέτος δεν υπήρξε κανένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο παραδοσιακά ενισχύει τις θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λόγω των αυξανομένων επιπέδων των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου», είναι πιο εύκολο πια να σημειωθούν νέα μετεωρολογικά ρεκόρ ακόμη και χωρίς τη βοήθεια του Ελ Νίνιο.

Χρησιμοποιώντας ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους, η NASA βρήκε επίσης ότι στο βόρειο ημισφαίριο το καλοκαίρι του 2019 ήταν το πιο ζεστό στα μετεωρολογικά χρονικά, αλλά οριακά πιο ζεστό από εκείνο του 2016.

Σε ετήσια βάση, το 2019 είναι μέχρι στιγμής το τρίτο θερμότερο έτος μετά το 2016 και το 2017 και η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι θα είναι τελικά από δεύτερο έως τέταρτο θερμότερο, σίγουρα όμως θα είναι στην πρώτη πεντάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News