260
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών | Λιάκος Γιάννης / INTIMENEWS

Νίκος Κοτζιάς: «Σώσαμε τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση τρεις φορές»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 23:14
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών
|Λιάκος Γιάννης / INTIMENEWS

Νίκος Κοτζιάς: «Σώσαμε τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση τρεις φορές»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 23:14

«Σώσαμε τη διαπραγμάτευση από κατάρρευση τρεις φορές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Εχουμε κάνει ό,τι μπορούμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Οπως τόνισε, η διαπραγμάτευση -την οποία χαρακτήρισε πολύ δύσκολη- πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

Κατανόηση στις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού έδειξε εξάλλου ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.  Κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ελβετία, όπως ενημέρωσε νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς, ο κ. Γκουτέρες έθεσε σειρά από ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν.

«Εμείς», πρόσθεσε, «συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος -μια έννοια που έχει υιοθετήσει και ο ίδιος- να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους».

«Αυτήν την ώρα, απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή. Γνωρίζω τα όρια στα οποία διαπραγματεύομαι. Πολλά από όσα εσκεμμένα διαδίδονται δεν ισχύουν» ξεκαθάρισε πάντως ο πρόεδρος της Κύπρου.

Ο κύπριος πρόεδρος κατέθεσε και γραπτώς την πρότασή του στον ΓΓ. του ΟΗΕ, ενώ γραπτώς υπέβαλε την πρόταση της Ελλάδας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...