299
Ο Τζο Μπάιντεν υποβλήθηκε την Παρασκευή σε ιατρικές εξετάσεις και παραχώρησε προσωρινά προσωρινά τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις | REUTERS/Jonathan Ernst

Νίκη για τον Μπάιντεν: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του 1,75 τρισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2021, 12:53
Ο Τζο Μπάιντεν υποβλήθηκε την Παρασκευή σε ιατρικές εξετάσεις και παραχώρησε προσωρινά προσωρινά τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις
|REUTERS/Jonathan Ernst

Νίκη για τον Μπάιντεν: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του 1,75 τρισ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2021, 12:53

To νομοσχέδιο του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κοινωνική πολιτική και το κλίμα ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα το κείμενο που φέρει τον τίτλο «Build Back Better» (Ανοικοδομώντας καλύτερα) εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, μερικές ημέρες μετά την υπογραφή από τον Τζο Μπάιντεν του μεγάλου νόμου για τις υποδομές.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Μετά την έγκριση των Δημοκρατικών στη Βουλή το νομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο για την Γερουσία.

Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 και στη συνέχεια ο πλήρης μηδενισμός τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 55 δισ. δολαρίων σε προγράμματα για την προστασία του κλίματος, κυρίως μέσω της προσφοράς φορολογικών κινήτρων για τη χρήση πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές ρύπων. Το ποσό αυτό είναι, ωστόσο, αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα 600 δισ. δολάρια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο των Δημοκρατικών στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.

Οπως τονίζουν, πάντως, οικονομικοί αναλυτές, εάν θεσπιστεί το συγκεκριμένο σχέδιο και αποτελέσει νόμο του αμερικανικού κράτους, τότε θα είναι δύσκολο για τις μελλοντικές κυβερνήσεις να ανακαλέσουν προαποφασισμένα μέτρα που προβλέπονται από το επίμαχο νομοσχέδιο. Εξάλλου, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια πρόταση για αύξηση των εκπτώσεων στη φορολογία έως και κατά 12.500 δολάρια για όσα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται σε μονάδες παραγωγής εντός των ΗΠΑ.

Η αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε στις ΗΠΑ με σκοπό την ψήφιση νομοθεσίας με μέτρα για την προστασία του κλίματος ήταν το 2009. Τότε στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί δεν κατέληξαν τελικά να εγκρίνουν ένα σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...