593
Φωτιές και αιματηρά επεισόδια στο κέντρο του Λάγκος | Reuters

Νιγηρία: Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με 56 νεκρούς στο Λάγκος

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 19:18
Φωτιές και αιματηρά επεισόδια στο κέντρο του Λάγκος
|Reuters

Νιγηρία: Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με 56 νεκρούς στο Λάγκος

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 19:18

Εδώ και δύο εβδομάδες η Νιγηρία συγκλονίζεται από άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, αλλά και της αστυνομικής βίας.

Διαδηλώσεις σφοδρές, πολύωρες και ασφαλώς αιματηρές, με 56 ανθρώπους να έχουν ήδη σκοτωθεί από τις δυνάμεις καταστολής.

Χειρότερη ημέρα όλων, η περασμένη Τρίτη, κατά την οποία 12 άτομα έπεσαν νεκρά από τις αστυνομικές σφαίρες στην οικονομική πρωτεύουσα Λάγκος και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και επίσημη πρωτεύουσα, την Αμπούζα.

Το βράδυ εκείνο περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά σε έναν σταθμό διοδίων στο Λάγκος, διαλύθηκαν βίαια από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση πραγματικών σφαιρών.

Η χώρα παραμένει μέχρι σήμερα, Πέμπτη, υπό το σοκ των βιαιοτήτων της «Ματωμένης Τρίτης», όπως τη χαρακτηρίζουν στα πρωτοσέλιδά τους τοπικές εφημερίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για την άμεση παραίτηση του προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Η κατάσταση παρέμενε και την Πέμπτη πολύ τεταμένη στο Λάγκος, όπου κτίρια πυρπολήθηκαν, όπως η έδρα ενός τηλεοπτικού σταθμού, που είναι γνωστός για τις διασυνδέσεις του με έναν εξέχοντα πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και ένας μεγάλος σταθμός λεωφορείων και άλλα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

Κάπως έτσι, οι Αρχές ενέδωσαν στο έσχατο μέσο: την απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε ήδη σε ισχύ στο Λάγκος από τις 16.00 το απόγευμα μέχρι την επόμενη ημέρα τα ξημερώματα.

Οπως αναφέρει η Washington Post, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων των τελευταίων 15 ημερών σκοτώθηκαν συνολικά 56 άνθρωποι.

Τα γραφεία ενός φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού στις φλόγες

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σκηνές χάους και ανέφεραν ότι είδαν πολλούς ανθρώπους να έχουν σωριαστεί στο έδαφος στον σταθμό διοδίων Λέκι, όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές εδώ και μία εβδομάδα.

Από την πλευρά του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται τρεις αυτόπτες μάρτυρες, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο ανθρώπους που χτυπήθηκαν από σφαίρες στρατιωτών.

«Αρχισαν να ρίχνουν πραγματικές σφαίρες προς το πλήθος. Εριχναν μέσα στο πλήθος», είπε ο Αλφρεντ Ονονούγκμπο, 55 ετών, ιδιωτικός φρουρός. «Είδα μια σφαίρα να χτυπάει έναν ή δύο ανθρώπους».

«Υπάρχουν πληροφορίες για πυρά στον σταθμό διοδίων Λέκι», ανέφερε ο Γκμπογέγκα Ακοσίλε, εκπρόσωπος του κυβερνήτη, μέσω Twitter.

«Η πολιτειακή κυβέρνηση διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το συμβάν», πρόσθεσε. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει για το περιστατικό.

Φωτοειδησεογράφος είπε ότι περισσότεροι από 20 στρατιωτικοί έφθασαν στον σταθμό διοδίων και άνοιξαν πυρ αμέσως. Είπε ακόμα ότι είδε δύο ανθρώπους που είχαν χτυπηθεί από σφαίρες.

Ενας τρίτος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά.

Πρόσθεσε πως είδε στρατιωτικούς να απομακρύνουν πτώματα.

Χιλιάδες Νιγηριανοί στους δρόμους του Λάγκος

Εντωμεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές εναντίον του νιγηριανού προέδρου.

«Κύριε Μπουχάρι, είστε μια αποτυχία! Γέρος και ανίκανος! Δεν σας θέλουμε, ούτε τον αντιπρόεδρό σας ούτε τον αρχηγό της αστυνομίας σας! Παραιτηθείτε!», έγραψε στο Twitter ο μεγάλος σταρ της νιγηριανής μουσικής, Ουιζκίντ.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο ΟΗΕ καταδίκασαν τη βία, με την ΕΕ να εκτιμά ότι είναι «κρίσιμης σημασίας οι υπεύθυνοι για αυτές τις καταχρήσεις να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστούν υπόλογοι» και τον ΟΗΕ να καλεί σε «τερματισμό των ωμοτήτων και των αστυνομικών καταχρήσεων στη Νιγηρία».

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε γραπτό μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κάλεσε «τον πρόεδρο Μπουχάρι και τους νιγηριανούς στρατιωτικούς να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στη Νιγηρία, που έχει προκαλέσει ήδη αρκετούς νεκρούς».

Μέχρι και η Μπιγιονσέ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της: «Είμαι στο πλευρό των Νιγηριανών αδελφών μου», έγραψε η τραγουδίστρια στο Instagram.

Η προεδρία της Νιγηρίας επανέλαβε τη δέσμευσή της να «μεταρρυθμίσει την αστυνομία» και κάλεσε εκ νέου τους διαδηλωτές σε «ηρεμία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...