456
Στις ΗΠΑ οι υπερήλικοι που πάσχουν από άνοια μπορούν να ψηφίζουν υποβοηθούμενοι από συγγενικά τους άτομα | REUTERS/Marzio Toniolo

ΗΠΑ: Δικαιούσαι να ψηφίσεις ακόμα κι αν έχεις γεροντική άνοια

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 12:45
Στις ΗΠΑ οι υπερήλικοι που πάσχουν από άνοια μπορούν να ψηφίζουν υποβοηθούμενοι από συγγενικά τους άτομα
|REUTERS/Marzio Toniolo

ΗΠΑ: Δικαιούσαι να ψηφίσεις ακόμα κι αν έχεις γεροντική άνοια

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 12:45

Ο Εντουαρντ Κοζλόφσκι, 99 ετών, γιος μεταναστών από τη Σιβηρία και Ρεπουμπλικανός από κούνια, ψήφισε και αυτή τη φορά. Ψήφισε, αν και πάσχει από άνοια.

«Το να μη θυμάσαι το όνομα των εγγονών σου ή ποια ημέρα γράφει το ημερολόγιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ψηφίσεις» λέει ο Τσαρλς Σαμπατίνο, μιλώντας εκ μέρους της ειδικής επιτροπής για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων που έχει συστήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος των ΗΠΑ. «Αυτό που απαιτείται είναι η ικανότητα έκφρασης της προτίμησής σου».

Ο Κοζλόφσκι ψήφισε ταχυδρομικώς, με τη βοήθεια της κόρης του, Τζούντιθ. «Κάποιες μέρες ο μπαμπάς είναι εκεί, με το κεφάλι του ενεργό, άλλες πάλι όχι. Αλλά στο σπίτι μας θεωρούμε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν είναι η υψηλότερη τιμή που μας δόθηκε μαζί με την υπηκοότητα» λέει με υπερηφάνεια η Τζούντιθ.

Η υπομονετική γυναίκα διάβασε στον πατέρα της το ψηφοδέλτιο, στην κουζίνα του σπιτιού της, επί πολλές ημέρες. Στο τέλος, αυτός της είπε ποιον ήθελε να σταυρώσει.

Στις ΗΠΑ περί τα 23 εκατομμύρια ενήλικα άτομα (σχεδόν το 10% του πληθυσμού) έχουν περιορισμένες πνευματικές ικανότητες. Εκατομμύρια είναι όσοι πάσχουν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ ή από κάποιας μορφής άνοια. Ωστόσο, οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον νόμο, δεν χρειάζεται να περάσουν από κάποιο τεστ για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν καν τα ονόματα των υποψηφίων. Και είναι απολύτως νόμιμο να λαμβάνουν τη βοήθεια τρίτων ώστε να καταφέρουν να ψηφίσουν την επιλογή τους.

Αυτά είναι στοιχειώδη για τις ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι New York Times αναδεικνύοντας το θέμα. Και υπάρχει μέθοδος χρήσιμη για τους βοηθούς ψηφοφόρων. Εχει δύο στάδια.

Πρώτον, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία πρέπει να ερωτηθούν οι γέροντες και οι γερόντισσες αν θέλουν να ψηφίσουν. Το ξερό «όχι» τους τερματίζει αμέσως τις προσπάθειες των βοηθών.

Δεύτερον, αν λάβουν το «ναι» από τους γέροντες, πρέπει να τους διαβάσουν το ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους χωρίς να προσθέσουν τίποτα πέραν αυτού.

Με την επιστολική ψήφο δεν υπάρχει χρονικό όριο: ενδέχεται να απαιτηθούν κάποιες ημέρες για την ταχυδρομική αποστολή του ψηφοδελτίου. Κανένα πρόβλημα.

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αν μιλάμε για γηροκομεία και οίκους ευγηρίας, ειδικά τώρα, σε περίοδο πανδημίας δηλαδή. Ωστόσο και εκεί οι συγκεκριμένες μονάδες είναι επιφορτισμένες να διασφαλίσουν το δικαίωμα ψήφου των τροφίμων τους και με τη βοήθεια των συγγενών.

Οι ιατροί και το προσωπικό τέτοιων δομών φροντίδας ηλικιωμένων έχουν να λένε για την υπερηφάνεια και την αίσθηση αξιοπρέπειας που ένιωσαν όσοι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ή άνοια ψήφισαν, έστω και υποβοηθούμενοι.

Αυτή είναι η Αμερική που μας αρέσει, λένε οι ΝΥΤ. Τον Εντουαρντ Κοζλόφσκι η κόρη του τον πήρε από τον οίκο ευγηρίας πριν από μερικές ημέρες. Ο παλιός Ρεπουμπλικανός περπάτησε με ένα «πι» και φορώντας τη μάσκα του και έριξε το ψηφοδέλτιο στο γραμματοκιβώτιο. Αργότερα αποκάλυψε στην κόρη του ότι ψήφισε τον Μπάιντεν, γράφουν οι ΝΥΤ, σημειώνοντας πάντως ότι «αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...