483
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι καλά στο Ανόβερο και εργάζεται μέσω τηλεδιασκέψεων | Olivier Matthys/Pool via REUTERS

ΕΕ: Στη Γερμανία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε προληπτική απομόνωση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 17:14
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι καλά στο Ανόβερο και εργάζεται μέσω τηλεδιασκέψεων
|Olivier Matthys/Pool via REUTERS

ΕΕ: Στη Γερμανία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε προληπτική απομόνωση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2020, 17:14

Πέρασε κιόλας μία εβδομάδα από την ημέρα που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την αυτο-απομόνωσή της εξαιτίας του κρούσματος κορονοϊού που εντοπίστηκε στο «περιβάλλον» της.

Η ίδια, όπως έγινε γνωστό τώρα, είχε κάνει προηγουμένως ένα τεστ κορονοϊού το οποίο βγήκε αρνητικό, ωστόσο δημιουργήθηκε ένα κάποιο μυστήριο γύρω της αφότου αποχώρησε εσπευσμένα από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ενωσης.

Καλά είναι στην υγεία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ομως πού πήγε; Διότι στις Βρυξέλλες δεν βρίσκεται. Υστερα από στενό πρέσινγκ των ρεπόρτερ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της προέδρου,  Ερικ Μάμερ, ενημέρωσε την περασμένη Τρίτη στην καθορισμένη συνέντευξη Τύπου ότι έφυγε από το Βέλγιο και πήγε στη Γερμανία.

Ο Μάμερ κράτησε λίγη ώρα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εξημμένο, αφού στην αρχή αρνήθηκε να αποκαλύψει τον προσωρινό τόπο διαμονής της Φον ντερ Λάιεν προφασιζόμενος απροσδιόριστους «λόγους ασφαλείας». Ωστόσο κατόπιν διέλυσε ο ίδιος την ομίχλη λέγοντας ότι η πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στη Γερμανία.

Και πάλι όμως δεν διευκρίνισε αν βρίσκεται στο σπίτι της στο Ανόβερο, ούτε πότε θα επιστρέψει στην έδρα της, στις Βρυξέλλες. «Πράγματι, παραμένει σε προληπτική απομόνωση, και εγώ δεν μπορώ να σας πω πότε θα επανέλθει στις Βρυξέλλες».

Ο Μάμερ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθήσει η πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Πάντως εργάζεται καθημερινώς».

Στην εργασία που ανέφερε ο εκπρόσωπος περιλαμβάνονται οι τηλεδιασκέψεις της με τους επιτρόπους της Ενωσης, που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, και μία ακόμη, την ώρα της συνέντευξης Τύπου μάλιστα, με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. «Πάντα εργάζεται, έστω και ψηφιακά» είπε ο Μάμερ.

Η εξέλιξη της επίσημης ενημέρωσης αποκάλυψε ότι όντως η Ούρσουλα πήγε στο Ανόβερο, ότι είχε προγραμματισμένη την επίσκεψή της εκεί προτού προκύψει η εμπλοκή με τον κορονοϊό του «περιβάλλοντος», και ότι αυτός είναι ο ιδανικός για εκείνη τόπος απομόνωσης.

Προς τι το αρχικό μυστήριο, λοιπόν; Α, αυτό περιλαμβάνεται στα κλασικά ντεσού των Βρυξελλών, άφησε να εννοηθεί ο Μάμερ, διότι είναι η συνήθης πρακτική στην Κομισιόν: δεν σχολιάζονται ποτέ τα προσωπικά ταξίδια του (της) εκάστοτε προέδρου.

Παρά τα δεδομένα της ομίχλης περί τα προεδρικά ταξίδια, ο Μάμερ δήλωσε ότι στη συγκεκριμένη μετακίνηση από τις Βρυξέλλες προς το Ανόβερο ετηρήθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Επέμεινε, δε, στο ότι δεν μιλάμε για καραντίνα στην περίπτωση της Ούρσουλα, ούτε καν για απομόνωση: «Αυτο-απομόνωση» είναι ο σωστός όρος, είπε.

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο προέκυψε από τη συνέντευξη του Μάμερ: στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει δικό της ενδιαίτημα, έναν ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο, αλλά διαβιοί στο γραφείο της που κείται στον 13ο όροφο του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Ε, δεν γίνεται να απομονωθείς –να αυτο-απομονωθείς, έστω– άμα ζεις μέσα σε τέτοια μυρμηγκοφωλιά, πώς να το κάνουμε. Ετσι εξηγείται το Ανόβερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...