587
Οπως λαμβάνεται επίχρισμα ρινός στα τεστ για τον κορονοϊό, με την μπατονέτα, έτσι ακριβώς θα εισάγεται και ο κορονοϊός στους εθελοντές του Λονδίνου | REUTERS/Pascal Rossignol

Νεαροί Βρετανοί θα μολυνθούν οικειοθελώς με κορονοϊό!

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 22:48
Οπως λαμβάνεται επίχρισμα ρινός στα τεστ για τον κορονοϊό, με την μπατονέτα, έτσι ακριβώς θα εισάγεται και ο κορονοϊός στους εθελοντές του Λονδίνου
|REUTERS/Pascal Rossignol

Νεαροί Βρετανοί θα μολυνθούν οικειοθελώς με κορονοϊό!

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2021, 22:48

Παντού όλοι οι άνθρωποι κοιτούν να φυλαχθούν από τον κορονοϊό και τις επιπλοκές του, είτε σκοπεύουν να εμβολιαστούν εφέτος είτε όχι. Ολοι; Οχι, βέβαια! Στη Βρετανία «τρέχει» ένα πρόγραμμα με 90 εθελοντές οι οποίοι, για να βάλουν στην τσέπη τους 4.500 λίρες, δέχθηκαν να γίνουν πειραματόζωα και να μολυνθούν οικειοθελώς με τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Είναι, φυσικά, νέοι. Ολοι τους μεταξύ 18 και 30 ετών. Και οι επιστήμονες που προΐστανται του προγράμματος είναι, εξυπακούεται, οι κορυφές της βρετανικής ιατρικής, όπως ο ασιατικής καταγωγής Κρις Τσιού, του Imperial College.

Οι πειραματιζόμενοι ιατροί υποστηρίζονται οικονομικώς από τη βρετανική κυβέρνηση με επένδυση 34 εκατ. λιρών. Την έρευνά τους τη θεωρούν μελέτη «πρόκλησης» (όχι με την κοινωνική σημασία της λέξης) και έχουν λάβει ήδη το οκέι από ηθικής πλευράς. Tο θέμα ανέδειξαν και οι λονδρέζικοι Times.

Οι εθελοντές, απομονωμένοι στο ερευνητικό κέντρο, θα εκτεθούν στον κορονοϊό που προκαλεί την Covid-19 και οι ερευνητές θα μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα των νέων ανταποκρίνεται στη μόλυνση. Το όλο πείραμα, λέει ο δρ Τσιού, θα συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Η βασική προϋπόθεση συμμετοχής των νέων στο πείραμα είναι η απόλυτη υγεία τους, να μην πάσχουν από διαβήτη, από υψηλή αρτηριακή πίεση, από πνευμονολογικά ή καρδιολογικά νοσήματα. Α, και να μην έχουν προσβληθεί ήδη από τον κορονοϊό.

Ο δρ Τσιού, επικεφαλής του προγράμματος

Κατά τον προγραμματισμό, οι πρώτοι από τους 90 νέους θα μολυνθούν από τον κορονοϊό μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τις πρώτες ημέρες του πειράματος η προσοχή των ιατρών θα επικεντρωθεί στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος των νέων.

Ολοι όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς μόλυνσής τους θα παρακολουθούνται επί ένα έτος.

Απομόνωση με… θέα

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: τις δύο πρώτες ημέρες θα υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι της υγείας των νέων, την τρίτη ημέρα θα λάβουν από τη μύτη μία σταγόνα διαλύματος με κορονοϊό και θα ξαπλώσουν για 30 λεπτά, ενώ κατόπιν θα κρατηθούν σε απομόνωση και θα παρατηρούνται εξονυχιστικά επί ένα δεκαπενθήμερο όσον αφορά τον τρόπο που ο ιός θα έχει επιτεθεί στα κύτταρά τους και το πώς ο οργανισμός τους έχει αμυνθεί.

Κάθε εθελοντής θα περιοριστεί στο δικό του δωμάτιο που θα έχει ιδιωτική τουαλέτα. Τα παιδιά θα είναι κλεισμένα εκεί μέσα, ωστόσο «θα έχουν ωραία θέα στο Λονδίνο» όπως λέει ο δρ Τσιού. «Το προσωπικό μας θα τους επισκέπτεται κάθε ημέρα, ντυμένο με την κατάλληλη προστατευτική στολή. Θα τους ελέγχουν, μετρώντας τον παλμό και τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση. Εκτός από τη λήψη επιχρισμάτων από τη μύτη τους, θα δοκιμαστεί η αίσθηση της όσφρησης».

Από τους εθελοντές θα ζητηθεί να κάνουν τεστ διανοητικής λειτουργίας σε iPads. Γιατί; «Αυτό το τεστ θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε τι συμβαίνει ακόμη και στην ήπια λοίμωξη όσον αφορά τη λειτουργία του εγκεφάλου» εξηγεί ο δρ Τσιού.

Το βάσανο των παιδιών θα τερματιστεί με την παρέλευση δύο εβδομάδων: «Τότε θα τους επιτρέψουμε την έξοδο από το νοσοκομείο, καθώς θα θεωρήσουμε ότι πλέον δεν μεταδίδουν την ίωση. Θα πάνε στα σπίτια τους και θα τους βλέπουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα σε διάστημα ενός έτους».

Πολύτιμα συμπεράσματα

Το όφελος από την όλη διαδικασία μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση του δρος Τσιού: «Από τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουμε ελπίζουμε ότι θα εξαγάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα σχετικά με ήπιες και ασυμπτωματικές λοιμώξεις, οι οποίες διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επέκταση του ιού». Από πλευράς της η βρετανική κυβέρνηση στοχεύει «στην επιτάχυνση της γνώσης των επιστημόνων για το πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τους ανθρώπους» αλλά και «στην ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...