908
Μακάρι το ελληνικό ποδόσφαιρο να ήταν τόσο χαριτωμένο όσο η μικρή με την μπλούζα της Super League | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Νέο πρωτάθλημα με παλιά μυαλά

Sportscaster Sportscaster 25 Αυγούστου 2018, 12:41
Μακάρι το ελληνικό ποδόσφαιρο να ήταν τόσο χαριτωμένο όσο η μικρή με την μπλούζα της Super League
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Νέο πρωτάθλημα με παλιά μυαλά

Sportscaster Sportscaster 25 Αυγούστου 2018, 12:41

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ αρχίζει. Με δύο διαφορετικές προκηρύξεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, χωρίς προκήρυξη. Συνηθισμένα τα βουνά… Τη σεζόν 2013-2014 δεν γνωρίζαμε πόσες ομάδες θα υποβιβάζονταν, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ξάνθη και Ολυμπιακός Βόλου έπαιξαν μια ολόκληρη κατηγορία… με αντηλιακό. Εδωσαν αγώνα – μπαράζ στις 11 Ιουνίου. Αφήστε τους Αγγλους να λένε. Πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα από το δικό μας δεν υπάρχει πουθενά.

Αυτή τη φορά δεν ξέρουμε εάν θα κινδυνεύσει να «πέσει» και η 13η της τελικής βαθμολογίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε τον απευθείας υποβιβασμό, από τη Σούπερ Λιγκ, των ομάδων που θα καταλάβουν τις τρεις τελευταίες θέσεις (16η, 15η και 14η), τον αυτόματο προβιβασμό του πρωταθλητή της Φούτμπολ Λιγκ, αλλά και τη διεξαγωγή μπαράζ με αντιπάλους τη 13η της Α’ Κατηγορίας και τη δευτεραθλήτρια της Β’, ώστε να κριθεί ποια από τις δύο θα ανέβει στο τρένο της Σούπερ Λιγκ των «14» την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2019-2020). Η Λίγκα διαφωνεί. Στη δική της προκήρυξη η 13η ομάδα της βαθμολογίας παραμένει στην Α’ Κατηγορία – και η δεύτερη της Φούτμπολ Λιγκ, στη Β’.

Η Σούπερ Λιγκ θα προσφύγει εναντίον της απόφασης της ΕΠΟ στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας. «Στα μαχαίρια» βρίσκονται, όμως, και η ΕΠΟ με τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ο κ. Βασιλειάδης πήρε θέση υπέρ της Σούπερ Λιγκ, μπαίνοντας -για ακόμη μια φορά- σε ξένα χωράφια. Και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Γραμμένος, τον κατηγόρησε για «πολιτική αλαζονεία», «ωμή παρέμβαση» και «προσπάθεια εκβιασμού και χειραγώγησης ενός χώρου που έχει αποτινάξει πια την ανάγκη πατρόνων». Είμαστε, πάλι, μια ωραία ατμόσφαιρα!

Εφέτος θα έμπαινε σε εφαρμογή και η τεχνολογία Video Assistant Referee. Το VAR, που λέμε. Μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε, παρά την πανηγυρική εξαγγελία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, τον περασμένο Ιανουάριο, ότι το σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει στην έναρξη του πρωταθλήματος. Οι δύο εταιρείες που διεκδικούν το έργο -ελληνικές και οι δύο- υπέβαλαν τις προσφορές τους πριν από λίγες μέρες. Θα ακολουθήσουν, ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η τεχνική αξιολόγηση των δύο προτάσεων. Επειτα, θα μελετηθούν στο οικονομικό τους σκέλος. Στην καλύτερη περίπτωση (εφόσον κάποια από τις δύο εταιρείες δεν προσφύγει εναντίον της άλλης), η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Η ανάδοχος θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες για την εγκατάσταση του συστήματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπαιδευθούν οι διαιτητές, αλλά και οι χειριστές του, αφού προηγουμένως θα έχουν επιλεγεί και προσληφθεί. Ο αρχιδιαιτητής, Μέλο Περέιρα, θεωρεί απαραίτητη την πειραματική εφαρμογή του για ένα εξάμηνο. Με δοκιμές που δεν θα δημοσιοποιούνται και, φυσικά, δεν θα επηρεάζουν τον αγώνα. Εάν όλα πάνε καλά, θα απαιτηθούν άλλοι δύο μήνες πρακτικής εξάσκησης όλων των εμπλεκόμενων σε επιλεγμένα ματς. Τι μπορεί να μην πάει καλά; Να ανακαλύψουν (και) οι αρμόδιοι αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν: ότι αρκετά γήπεδα δεν είναι κατάλληλα για τη λειτουργία του VAR, ενώ κάποια από αυτά δεν διαθέτουν, καν, οπτικές ίνες. Επομένως, πάμε για το 2019-2020.

Το κόστος της εγκατάστασης, που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, θα καταβληθεί εφέτος. Οπως είναι γνωστό, θα το κάνει δώρο στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου ο Γιώργος Βασιλειάδης. Κακώς ονομάσαμε το πρωτάθλημα, «Super League Σουρωτή». Ο μέγας χορηγός του είναι, πια, η Κυβέρνηση, που έβαλε την ΕΡΤ να πληρώσει άλλα 28 εκατ. ευρώ (συν 24 εκατ. ευρώ του χρόνου) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα επτά ΠΑΕ. Η σούμα μας δίνει πάνω από 62 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά τους, τα (σχεδόν) τρία εκατομμύρια που χορήγησε η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη είναι «ψίχουλα».

Εάν συνηθίσεις στην ιδέα πως ο υφυπουργός Αθλητισμού λειτούργησε ως ατζέντης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ανώνυμες εταιρείες που (κάποιες) έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο, σε αυτή την ιστορία υπάρχει και κάτι θετικό. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια οι έλληνες φίλαθλοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν συνδρομή, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν 105 αγώνες πρωταθλήματος σε ελεύθερο κανάλι.

Ενα από τα χαρακτηριστικά της νέας σεζόν θα είναι και η χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι. Ο πορτογάλος αρχιδιαιτητής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του – δεν τον αδικώ. Το ερώτημα είναι, πώς θα λύσει το πρόβλημα της καχυποψίας σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια, τα οποία θα διευθύνουν ντόπιοι ρέφερι. Ο μόνος τρόπος θα ήταν η αυτοσυγκράτηση των ομάδων. Αλλά, δυστυχώς, σε αυτούς τους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από τη λήξη του προηγούμενου πρωταθλήματος μέχρι σήμερα, δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια για μια μίνιμουμ συμφωνία αποφυγής των εντάσεων.

Το νέο πρωτάθλημα αρχίζει, ακριβώς από το σημείο που ολοκληρώθηκε το παλιό. Ολο το καλοκαίρι ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ράζβαν Λουτσέσκου, δεν έχασε ευκαιρία να μιλάει για κλέφτες τίτλων και για δειλούς που φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ομάδα του. Μόλις χθες, ο γιος του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Γιώργος Σαββίδης, έκανε μια καυστική ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram: «Το πρωτάθλημα ξεκινάει. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: Οσες ομάδες δεν θα θελήσουν να αγωνιστούν στην Τούμπα για οποιονδήποτε λόγο, παρακαλούνται να ειδοποιούν τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα». Την Πέμπτη, η Ξάνθη σκέφτηκε να μην εκδώσει εισιτήρια για το κυριακάτικο παιχνίδι της με τον Παναθηναϊκό, φοβούμενη ακραίες αντιδράσεις διαμαρτυρίας από οπαδούς του κατά του Γιάννη Αλαφούζου.

Σε όλα τα σοβαρά πρωταθλήματα τα ειδικά στοιχήματα καλούν τους φιλάθλους να ποντάρουν, στην ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο, στον παίκτη που θα σκοράρει πρώτος, στον προπονητή που δεν θα κάνει Χριστούγεννα στο πόστο του… Εδώ, το πιο δημοφιλές ερώτημα των ημερών θα ήταν: «Πότε πιστεύετε ότι θα διακοπεί το νέο Πρωτάθλημα; Στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (4η αγωνιστική), στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ (5η), στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός (6η), ή στο Αρης – ΠΑΟΚ (7η);». Επειδή δεν έχουμε κάνει τίποτα, απολύτως, ώστε να μην αναρωτιόμαστε.

Τα ματς της πρεμιέρας

Σάββατο 25 Αυγούστου

19:15 Παναιτωλικός – Ατρόμητος (ΕΡΤ)

19:15 ΠΑΟΚ – Αστέρας (NOVA)

21:30 ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα (NOVA)

21:30 Απόλλων – ΑΕΛ (ΕΡΤ)

Κυριακή 26 Αυγούστου

19:15 Ξάνθη – Παναθηναϊκός (ΕΡΤ)

19:15 Πανιώνιος – ΟΦΗ (NOVA)

21:30 Ολυμπιακός – Λεβαδειακός (NOVA)

Δευτέρα 27 Αυγούστου

21:30 Λαμία – Αρης (ΕΡΤ)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...