547
Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο | ΥouTube/ΕΡΤ

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα για Μπελέρη: Η Ελλάδα στηρίζει αλλά…

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 14:53
Ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο
|ΥouTube/ΕΡΤ

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ράμα για Μπελέρη: Η Ελλάδα στηρίζει αλλά…

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2023, 14:53

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, δεν δέχεται όμως εκπτώσεις στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Βερολίνου, στα Τίρανα, σε ένα ακόμη μήνυμα προς την κυβέρνηση Ράμα για τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε μεν ότι σέβεται την ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, υπογράμμισε δε ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

«Είναι σημαντικό -τόνισε- να ορκιστεί ο δήμαρχος Χειμάρρας ώστε να φύγει η σημαντική σκιά που επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις».

Η επίλυση του θέματος, διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει και αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ και εξέφρασε την ευχη΄και την ελπίδα το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, τονίζοντας παράλληλα ότι θα το θέσει στον αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα.

«Η θέση μας είναι καθαρή», τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Δεν έχω πρόθεση να παρέμβω στις διαδικασίες της ανεξάρτητης αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί ακόμα και προφυλακισμένος κάτι που θα ξεκαθαρίσω με σαφήνεια και στον κ. Ράμα. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να διευθετήσουμε το θέμα».

Αναλυτικά η δήλωσή του Πρωθυπουργού πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου:

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζουμε όμως, ταυτόχρονα, ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας δρόμος δύσκολος, ο οποίος απαιτεί από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σημαντικές προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και βέβαια, η μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ελλάδα, είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Ένας σεβασμός, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του οργανωμένου κράτους όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει εδώ και πέντε μήνες προφυλακισμένος.

Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και ουδεμία διάθεση παρέμβασης έχω στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί. Όμως, θέλω να τονίσω, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα έστω και προφυλακισμένος να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Η επίλυση του θέματος είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ.. Ελπίζω κι εύχομαι το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί σε πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Στα Τίρανα ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν οι Βασίλης Κάγιος, πρόεδρος ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια, Βαγγέλης Ντούλες, βουλευτής, πρόεδρος ΚΕΑΔ, Θανάσης Πότσης, πρόεδρος Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και Σίλβια Μπούρμπο, μέλος διοικητικού συμβουλίου Ομόνοιας και δημοτικός σύμβουλος δήμου Χειμάρρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...