378
Η τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζέν Αξού, τραγούδι της οποίας στοχοποίησε ο Ερντογάν σαν «βλάσφημο» για το Ισλάμ | CreativeProtagon

Νέο έπος: Ερντογάν κατά ποπ αοιδού για «βλάσφημο στίχο»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 21:43
Η τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζέν Αξού, τραγούδι της οποίας στοχοποίησε ο Ερντογάν σαν «βλάσφημο» για το Ισλάμ
|CreativeProtagon

Νέο έπος: Ερντογάν κατά ποπ αοιδού για «βλάσφημο στίχο»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 21:43

Μετά τις ενοχλητικές παροιμίες ήρθε πια και η ώρα της ποπ στιχουργικής στην Τουρκία – ήρθε η ώρα της με την κακή σημασία, βέβαια. Διότι και αυτή θα περάσει από το Πραιτώριο του Ερντογάν για τα περαιτέρω, αφού ο ποπ στιχοπλόκος μπορεί να μην είναι επικίνδυνος όσο ο δημοσιογράφος (όπως η συλληφθείσα Σεντέφ Καμπάς, που τόλμησε να συσχετίσει το σαράι με τον στάβλο και τον σουλτάνο με το βόιδι), όμως και αυτός τη δουλειά του την κάνει μέσω των σόσιαλ μίντια και της ευρείας δημοφιλίας – δουλειά ύπουλα ανατρεπτική σαν να λέμε.

Ο Ερντογάν εξοργίστηκε με ένα παλιό σουξέ της Αξού, του 2017, το οποίο έγινε και πάλι μόδα στην Τουρκία, viral στα σόσιαλ μίντια. «Να ζεις είναι υπέροχο» τιτλοφορείται το άσμα, το οποίο περιέχει την επιλήψιμη κατά τον Ερντογάν φράση «δώσε τους χαιρετισμούς μου σε αυτούς τους αδαείς, στον Αδάμ και στην Εύα». Ο Ερντογάν εννόησε ότι το συγκεκριμένο στιχάκι προσβάλλει το Ισλάμ και τα δύο πρόσωπα που αυτό θεωρεί ιερά, δηλαδή το δίδυμο των εκδιωχθέντων από τον Παράδεισο πρωτοπλάστων.

Πριν από τη δημόσια τοποθέτηση του τούρκου προέδρου (την περασμένη Παρασκευή έπειτα από την καθιερωμένη προσευχή σε κάποιο τζαμί της Ιστανμπούλ) είχαν υπάρξει και ορισμένες λαϊκές διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ερντογάν άρπαξε αμέσως την ευκαιρία: «Κανείς δεν μπορεί να δυσφημεί τον Αδάμ, είναι καθήκον μας να βουλώσουμε αυτά τα στόματα» είπε. Με τη σειρά τους, την τραγουδίστρια περιέλαβαν μερικοί ιμάμηδες, αλλά και κάποιοι άλλοι πολιτικοί. Μάλιστα υπήρξε και ανακοίνωση προγραφής της από τη διεύθυνση του φορέα εποπτείας της ραδιοτηλεόρασης, με «φετφά» περί μονίμου αποκλεισμού του τραγουδιού της Αξού.

Ομως οι αντιδράσεις των προοδευτικών στοιχείων δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Την αλληλεγγύη του στην ποπ σταρ εξέφρασε ο Νομπελίστας λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ: «Είμαι κοντά της», είπε ο μυθιστοριογράφος, «είμαι ένας από τα εκατομμύρια Τούρκους που βρίσκονται στο πλευρό της Αξού. Δεν θα είμαστε ένα έθνος που καταπιέζει τους καλλιτέχνες, και η Αξού είναι το καμάρι όλων μας».

Η ίδια η ποπ αρτίστα, η οποία στην καριέρα της έχει πουλήσει 40 εκατομμύρια δίσκους, φρόντισε να διαδώσει μέσω σόσιαλ μίντια τα στιχάκια ενός άλλου τραγουδιού της που λέει ότι «το στόμα της δεν θα το βουλώσει», καθ’ όσον διαθέτει «φωνή, μέσο και λόγο». Και η δημοκρατία στην Τουρκία καλά κρατεί…

Δείτε ένα βίντεο με το τραγούδι που… κόλασε τον Ερντογάν:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...