164
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι έγκλειστος σε φυλακή στη Βρετανία | REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Ο Ασάνζ θα μπορέσει να αμφισβητήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 18:48
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι έγκλειστος σε φυλακή στη Βρετανία
|REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Ο Ασάνζ θα μπορέσει να αμφισβητήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 18:48

Δικαστήριο στο Λονδίνο επέτρεψε στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να αμφισβητήσει ενώπιον του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου την απόφαση της Δικαιοσύνης που επιτρέπει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Δεκέμβριο, το ίδιο δικαστήριο (High Court), είχε ακυρώσει σε δεύτερο βαθμό την απαγόρευση της έκδοσης του 50χρονου Αυστραλού στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 ετών επειδή από το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Την απαγόρευση της έκδοσής του στις ΗΠΑ είχε αποφασίσει κατώτερο δικαστήριο επικαλούμενο τα προβλήματα ψυχικής υγείας του Ασάνζ που υπήρχε κίνδυνος να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία.

Ενώ σήμερα οι δικαστές του αρνήθηκαν την άδεια να προσφύγει άμεσα στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασής τους, είπαν ότι η υπόθεσή του δημιουργεί ένα ζήτημα νομικής σημασίας για το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό σημαίνει πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ασχοληθεί ή όχι με την προσφυγή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...