498
«Οχι στο κυνήγι των μουσουλμάνων» γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας | REUTERS/Hannibal Hanschke

Νέες συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Κέμνιτς

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2018, 12:36
«Οχι στο κυνήγι των μουσουλμάνων» γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Νέες συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Κέμνιτς

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2018, 12:36

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο περιθώριο διαδηλώσεων και αντιδιαδηλώσεων στο Κέμνιτς της Γερμανίας, το οποίο εδώ και ημέρες είναι σε αναβρασμό μετά τη δολοφονία ενός Γερμανού για την οποία ύποπτος είναι ένας αιτών άσυλο.

Οι χωριστές διαδηλώσεις, στις οποίες μετείχαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες, οργανώθηκαν από την άκρα Δεξιά που τάσσεται κατά των μεταναστών και από αριστερά κινήματα.

Ενώ οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα, με την παρουσία πολύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης για να αποτραπεί τυχόν αντιπαράθεση, οι ταραχές σημειώθηκαν την ώρα που διαλυόταν το πλήθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασής της για να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των πιο θερμόαιμων.

Συνεργείο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου MDR κατέθεσε μάλιστα μήνυση μετά την επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ όπου μέλος του συνεργείου τραυματίστηκε και ο εξοπλισμός του καταστράφηκε.

Στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, σε μια συνοικία στην περιφέρεια του Κέμνιτς, ένας 20χρονος Αφγανός ξυλοκοπήθηκε το βράδυ του Σαββάτου από ομάδα τεσσάρων ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα. Τραυματίστηκε ελαφρά σύμφωνα με την αστυνομία.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη γύρω από τη διαδήλωση των ακροδεξιών (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Πριν από μία εβδομάδα, 800 οπαδοί της άκρας Δεξιάς προέβησαν σε «κυνήγι αλλοδαπών» στην πόλη, μετά την ανθρωποκτονία που έριξε λάδι στη φωτιά. Και την επόμενη, σε συγκρούσεις μεταξύ 2.000 και πλέον ακροδεξιών διαδηλωτών και σχεδόν 1.000 αντιδιαδηλωτών προσκείμενων στην άκρα Αριστερά υπήρξαν αρκετοί τραυματίες.

Είχε προηγηθεί, στις 26 Αυγούστου, ο φόνος με πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι ενός 35χρονου Κουβανογερμανού, για τον οποίο θεωρούνται ύποπτοι ένας άνδρας από το Ιράκ και ένας από τη Συρία.

Τι συνέβη το Σάββατο

Σχεδόν 4.500 πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφόρων ακροδεξιών κινημάτων, κυρίως της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και του αντιισλαμικού Pegida που τάσσεται κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφέρει το AFP.

Μερικοί φώναζαν «εμείς είμαστε ο λαός», επαναλαμβάνοντας το σύνθημα των διαδηλωτών κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το φθινόπωρο του 1989 ή ακόμη «Μέρκελ ξεκουμπίσου!» υψώνοντας γερμανικές σημαίες.

Αλλοι πραγματοποιούσαν πορεία κρατώντας μεγάλες φωτογραφίες θυμάτων επιθέσεων που διαπράχθηκαν, σύμφωνα με αυτούς, από αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, στην πρόσκληση ενώσεων και πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς ανταποκρίθηκαν περίπου 3.500 πολίτες, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι απαντούσαν με το σύνθημα: «καρδιά αντί για μίσος».

Ακροδεξιοί διαδηλωτές κάτω από την τεράστια προτομή του Καρλ Μαρξ (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Το «Κέμνιτς δεν είναι ούτε γκρίζο ούτε μαύρο», έγραφε μια τεράστια αφίσα κολλημένη κάτω από την επιβλητική προτομή του Καρλ Μαρξ που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Το Κέμνιτς ονομαζόταν εξάλλου Καρλ-Μαρξ-Στατ (πόλη του Καρλ Μαρξ) κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στη ΛΔΓ.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, εξέφρασε την υποστήριξή της στη διαδήλωση της Αριστεράς, την οποία θα διαδεχθεί αύριο Δευτέρα ροκ συναυλία κατά της ξενοφοβίας με το σύνθημα «Εμείς είμαστε πιο πολλοί».

«Η Γερμανία προκάλεσε αφάνταστο πόνο στην Ευρώπη. Αν ξανά άνθρωποι πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στους δρόμους κάνοντας τον ναζιστικό χαιρετισμό, το ιστορικό μας παρελθόν μάς αναγκάζει να υπερασπιστούμε με σθένος τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...