538
Αποψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Myrillas/ SOOC

Ο μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ο Τσίπρας και ο Καμμένος – εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2017, 18:38
Αποψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Myrillas/ SOOC

Ο μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ο Τσίπρας και ο Καμμένος – εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2017, 18:38

Απαντήσεις από τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα ζητά η ΝΔ, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού από το υπουργείο Άμυνας στη Σαουδική Αραβία.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ τονίζεται πως, από το δημοσίευμα φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, κάτι που ρητά απαγορεύεται από το νόμο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Αμυνας διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού (Ταξίαρχου) -παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων- επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας αν ο συγκεκριμένος μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας.

Η ΝΔ καλεί τους κυρίους Καμμένο και Τσίπρα να απαντήσουν, ποιος ήταν ο -κατά το δημοσίευμα- μη πληρεξούσιος μεσάζοντας Β.Π. και «ποιους σκοπούς κλήθηκε να εξυπηρετήσει, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά δια νόμου σε αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες».

Επίσης, τους καλεί να απαντήσουν αν ήταν ή όχι σε γνώση της Σαουδικής Αραβίας η επιλογή του κ. Καμμένου να αναθέσει τη διαμόρφωση της συμφωνίας στο συγκεκριμένο μεσάζοντα καθώς και το ποια ακριβώς σχέση έχει ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω μεσάζοντα με τον οποίο φέρεται να υπέγραψε και σχετική σύμβαση πώλησης του πολεμικού υλικού στις 17 Ιουνίου 2017.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει το θέμα «εξαιρετικά σοβαρό» και γι’ αυτό θα καταθέσει τη Δευτέρα σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Eρώτηση προς τον υπουργό Αμυνας κατέθεσε για το θέμα και ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, στην οποία καλεί τον κ. Καμμένο να απαντήσει αν υπήρξε ή όχι μη πληρεξούσιος μεσάζοντας στην συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας, καθώς και αν αληθεύει ότι ζήτησε προσωπικά την σύλληψη αξιωματικού που αντέδρασε σε αυτή την πρακτική.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ αναλυτικά:

«Στον κυριακάτικο Τύπο δημοσιεύεται μια καθ’ όλα περίεργη ιστορία, για την οποία οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται ότι στην διαμόρφωση μιας συμφωνίας της Ελλάδος με την Σαουδική Αραβία για την πώληση  από το ελληνικό υπουργείο Αμύνης πολεμικού υλικού αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να υπήρξε μη πληρεξούσιος μεσάζοντας, ενώ αυτό ρητά απαγορεύεται από το νόμο.

Το ίδιο ρεπορτάζ, μάλιστα, εμφανίζει τον υπουργό Αμύνης κ. Π. Καμμένο να διέταξε στο γραφείο του τη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού -παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων- επειδή ο τελευταίος θέλησε να τηρηθεί ο νόμος, ελέγχοντας, ως όφειλε, αν ο συγκεκριμένος  μεσάζοντας ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας και συνομιλώντας απευθείας γι αυτό, με τις επίσημες αρχές της εν λόγω χώρας. 

Τα ερωτήματα προς τους κυρίους Καμμένο και Τσίπρα είναι αμείλικτα και τους καλούμε να τα απαντήσουν σήμερα κι όλας:

1. Ποιος ήταν ο – κατά το δημοσίευμα – μη πληρεξούσιος μεσάζοντας Β.Π. και ποιους σκοπούς κλήθηκε να εξυπηρετήσει, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά δια νόμου σε αντίστοιχες διακρατικές συμφωνίες;

2. Ήταν ή όχι σε γνώση της Σαουδικής Αραβίας η επιλογή του κ. Καμμένου να αναθέσει την διαμόρφωση της συμφωνίας στο συγκεκριμένο μεσάζοντα;

3. Ποια ακριβώς σχέση έχει ο κ. Καμμένος με τον εν λόγω μεσάζοντα με τον οποίο φέρεται να υπέγραψε και σχετική σύμβαση πώλησης του πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία στις 17 Ιουνίου 2017;

Το θέμα είναι – για προφανείς λόγους – εξαιρετικά σοβαρό και η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει αύριο κι όλας σχετική ερώτηση στην Βουλή».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε μέσω Twitter και ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και αυθαιρεσίες από την πλευρά της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...