187
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες | EPA/JOHANNA GERON / POOL

«Ναι» της Φον ντερ Λάιεν στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 16:13
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες
|EPA/JOHANNA GERON / POOL

«Ναι» της Φον ντερ Λάιεν στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 16:13

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσκεψή της στη Λισαβόνα.

«Αποτελεί ιατρική επιταγή να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για τον λόγο αυτόν με χαροποίησε η πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού για ένα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε.

«Εάν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, εν όψει της νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο τον συντονισμό των χωρών της Ενωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί μία ώθηση στην τουριστική βιομηχανία.

«Είναι επείγον να εκπονήσουμε κοινή συμφωνία για τη θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα γίνεται δεκτό σε όλες τις χώρες-μέλη», έγραψε στην πρότασή του ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιασθεί».