501
Εικόνα από εμβολιασμό προσωπικού και τροφίμων σε οίκο ευγηρίας της Αθήνας | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πώς γίνεται δεκτή η πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 19:44
Εικόνα από εμβολιασμό προσωπικού και τροφίμων σε οίκο ευγηρίας της Αθήνας
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πώς γίνεται δεκτή η πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 19:44

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στην ΕΕ η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χρήση πιστοποιητικού (ή διαβατηρίου) εμβολιασμού ως το μέσο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε πιο γρήγορα και με ασφάλεια στις προ-του-κορονοϊού ζωές μας.

Το θέμα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας είναι τα πρώτα που αναφέρονται από όσους διαφωνούν με την πρόταση, όπως γράφει το Politico.

Τα διαβατήρια θα βάλουν σε κίνδυνο θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τους επικριτές, διαχωρίζοντας σε κατηγορίες τους πολίτες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους και εμποδίζοντας την πρόσβαση, όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, σε πολλές υπηρεσίες.

Η χρήση τους θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει η Αννα Μπεντούσκι, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ. «Θα δημιουργήσουν νέους διαχωρισμούς ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους, οι οποίοι θα ορίζουν τις ελευθερίες τους και τα δικαιώματά τους», είπε.

Το Politico σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης κράτησε τις ισορροπίες στην επιστολή του στην Φον Ντερ Λάιεν, γράφοντας ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ούτε προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος, αλλά τόνισε ότι όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην ΕΕ,  τα θύματα από κορονοϊό ξεπερνούν τις 500.000.

Τον Οκτώβριο, η Εσθονία υπέγραψε συμφωνία με τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επέτρεπε τη διακρατική ανταλλαγή δεδομένων για τους εμβολιασμούς. Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση κάλεσε τη Φινλανδία να συμμετέχει στο σχέδιο.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητεί πιστοποιητικά από τους τουρίστες για να μπουν στη χώρα.

Στην Ισλανδία, όποιος επισκέπτης δείξει στο αεροδρόμιο πιστοποιητικό ότι πέρασε κορονοϊό και έχει θεραπευτεί, δεν υπόκειται στους κανόνες για τεστ και καραντίνα.

Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως.

Η Ισπανία θα καταγράφει όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και θα μοιράζεται τα στοιχεία τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Στο Ισραήλ, που είναι η νούμερο ένα χώρα στον κόσμο, στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού -με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη- ήδη όποιος εμβολιάζεται μπορεί να μπει σε πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα και να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Στην Αυστραλία, η αεροπορική Qantas ήδη σχεδιάζει να ζητεί απόδειξη εμβολιασμού από τους επιβάτες της για να μπουν στο αεροπλάνο. Η Ryanair διαφημίζει τους εμβολιασμούς στη νέα της καμπάνια. Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών συνεργάζεται με την ΙΒΜ για να δημιουργηθεί μία κοινή ψηφιακή πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει τα στοιχεία από όλες τις αεροπορικές, αν και υπάρχουν έντονες διαφωνίες μέσα στην υπηρεσία για κάτι τέτοιο.

Ειδικοί τονίζουν στο Politico ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην γίνει αιτία διακρίσεων. Μία βάση δεδομένων με στοιχεία όσων εμβολιάζονται και όσων όχι, μπορεί να καταλύσει ατομικά δικαιώματα, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή για τα ψηφιακά δεδομένα, στο Βέλγιο, εκφράζοντας τις ενστάσεις της για τα πιστοποιητικά.

Η Γαλλία διαθέτει ένα παρόμοιο σχέδιο, αλλά με χρονικό όριο στο πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αποθηκευμένα τα στοιχεία των πολιτών.

Τέλος, ο επικεφαλής της προστασίας δεδομένων της ΕΕ έχει ήδη δηλώσει αρνητικός στη χρήση διαβατηρίων εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...