429
Ταξιδιώτισσα στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης κοντά στο σημείο για τα rapid tests - για την ώρα την πιο αξιόπιστη λύση για τα ταξίδια | REUTERS/Remo Casilli

Κορονοϊός: Θα είναι το εμβολιαστικό διαβατήριο πειστική λύση;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 19:43
Ταξιδιώτισσα στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης κοντά στο σημείο για τα rapid tests - για την ώρα την πιο αξιόπιστη λύση για τα ταξίδια
|REUTERS/Remo Casilli

Κορονοϊός: Θα είναι το εμβολιαστικό διαβατήριο πειστική λύση;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 19:43

Τώρα που ο εμβολιασμός έχει αρχίσει στην Ευρώπη -αλλού με ταχύτερα βήματα, αλλού όχι- ο κλάδος του τουρισμού παρακολουθεί με προσοχή όσα συμβαίνουν. Το 2020 ήταν μια χαμένη χρονιά, με κατακόρυφη πτώση στα κέρδη και πολλούς περιορισμούς, ωστόσο φέτος το εμβόλιο προσφέρει την ελπίδα ότι η πανδημία θα τελειώσει και οι καλύτερες ημέρες θα επιστρέψουν.

Για την ώρα, υπάρχουν περιορισμοί και μάλιστα κάθε κράτος έχει τους δικούς του. Από τα αρνητικά μοριακά τεστ μέχρι την ολική απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες, τα εμπόδια στο ταξίδι από τη μία χώρα στην άλλη είναι πολλά, γράφει η Monde.

Θα μπορούσε να δώσει λύση ένα εμβολιαστικό διαβατήριο, το οποίο θα επιτρέπει στον κάτοχό του να ταξιδεύει ελεύθερα;

Σαν ιδέα είναι ανάλογο με το «κίτρινο βιβλιάριο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο είναι απαραίτητο για την είσοδο σε αφρικανικές χώρες στις οποίες ενδημούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός.

Ο Ερίκ Ντρεσάν, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και tour operator, εκτιμά ότι θα μπορούσε να δώσει λύση – και κυρίως μια προοπτική – στους ταξιδιώτες. Χρειάζεται, ωστόσο, να δοθούν πολλές διευκρινίσεις για το πώς θα λειτουργεί το σύστημα. Απομένει ακόμη να μάθουν οι επιστήμονες περισσότερα για τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, αν επηρεάζουν τη μετάδοση από εμβολιασμένους σε μη, όπως και την αποτελεσματικότητα έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Η Ελλάδα, προσθέτει η γαλλική εφημερίδα, ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έβαλε επίσημα στο τραπέζι την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού με επιστολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα, είναι επιτακτικής σημασίας να λυθεί αυτό το ζήτημα, τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Η ιδέα, σχολιάζει ο Monde, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εχθρότητα από τη Γαλλία, αν και χώρες όπως το Βέλγιο, η Ουγγαρία και η Ισπανία τη βλέπουν θετικά. Το Παρίσι έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων δεν πρέπει να βασίζεται σε πιστοποιητικά.

Για την ιδέα δεν φαίνεται να έχει κοινή γραμμή ο τουριστικός κλάδος. Η Γκλόρια Γκεβάρα, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, βρίσκει την ιδέα του διαβατηρίου αντιπαραγωγική ενώ προκρίνει τα μαζικά τεστ κατά την άφιξη.

Με τους ρυθμούς που προχωρά ο εμβολιασμός – καταλήγει η γαλλική εφημερίδα – τα rapid tests στα αεροδρόμια φαίνονται η πιο σίγουρη λύση για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας φέτος, πολύ περισσότερο γιατί οι αεροπορικές εταιρείες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε μια εφαρμογή τα αποτελέσματα των τεστ των ταξιδιωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...