400
|

Πρωτοσέλιδο στην Bild η πρόταση Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 12:27

Πρωτοσέλιδο στην Bild η πρόταση Μητσοτάκη για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 12:27

Mε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η γερμανική Bild κάνει εκτενή αναφορά στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μέσου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.

Με τους τίτλους «Ελευθερία στα ταξίδια μόνο με το εμβόλιο – Εντυπωσιακό σχέδιο στην ΕΕ» και «Πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού – Θα γίνει η “κάρτα” εμβολιασμού το νέο διαβατήριο» (στις εσωτερικές της σελίδες), η γερμανική  εφημερίδα περιγράφει το περιεχόμενο της επιστολής Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι στην επιστολή επισυνάπτεται και το πρότυπου του πιστοποιητικού που έχουν ετοιμάσει οι ελληνικές αρχές.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η πρόταση αφορά πιστοποιητικό ενιαίο για όλες της χώρες της ΕΕ, καθώς και ότι η ελληνική πρόταση έφτασε στις Βρυξέλλες εννέα μέρες πριν από την προγραμματισμένη ειδική Σύνοδο Κορυφής για τον κορονοϊό, όπου και πρόκειται να συζητηθεί.

«Οσοι έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αυτό είναι και ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, με την επισήμανση ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στη Γερμανία ήδη από το Δεκέμβριο, σχετικά με το αν πράγματι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να ζουν μια «κανονική» ζωή, κι έχει φτάσει ως το Συμβούλιο Ηθικής, το οποίο ενεργεί συμβουλευτικά προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Βild σημειώνει επίσης ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και έτσι η Αθήνα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την επιτάχυνση των εξελίξεων…

Αν και, όπως επισημαίνεται, οι εμβολιασμοί θα παραμείνουν εθελοντικοί και δεν θα αποτελούν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού, εκτιμάται ότι το πιστοποιητικό θα το διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό και στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις αεροπορικών εταιρειών που βάζουν ως προϋπόθεση για τα ταξίδια τους τον εμβολιασμό των επιβατών τους, όπως έχει προαναγγείλει η αυστραλιανή Qantas για τις διηπειρωτικές της πτήσεις που θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

Στήριξη από Βέμπερ

Τη στήριξή του στην πρόταση Μητσοτάκη εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι «η εναλλακτική σε μία ευρωπαϊκή προσέγγιση μέσα από αυτό το πιστοποιητικό θα ήταν ένας εθνικός κατακερματισμός, όπου ο καθένας προσεγγίζει το θέμα με τον δικό του τρόπο».

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «έχοντας στο μυαλό την ελευθερία κίνησης στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή προσέγγιση σε αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...