452
To κτίριο του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο | Reuters

«Ναι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 17:50
To κτίριο του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο
|Reuters

«Ναι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 17:50

Σε μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπό την προεδρία του έλληνα δικαστή Λίνου-Αλέξανδρου Σισιλιάνου* (η θητεία του ως πρόεδρος του ΕΔΔΑ ξεκίνησε τον Μάιο του 2019), έκρινε πως η μαζική επαναπροώθηση αφρικανών προσφύγων/μεταναστών από την Ισπανία (οι οποίοι το 2014 επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της) δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), και ειδικότερα το άρθρο 4 του τέταρτου Πρωτοκόλλου που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις.

Η υπόθεση αφορά την ομαδική επιστροφή 75 Αφρικανών στο Μαρόκο και εισήχθη προς εξέταση από το δικαστήριο \, το 2015.

Το 2017, μάλιστα το ΕΔΔΑ  είχε λάβει διαμετρικά αντίθετη απόφαση, διαπιστώνοντας παραβίαση της ΕΣΔΑ από τη Μαδρίτη, για τη μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία.

Η Ισπανία ωστόσο επέμεινε και ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση.

Η προσφυγή εισήχθη στην ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο επέτρεψε παρεμβάσεις από τη Γαλλία, τη Ιταλία, το Βέλγιο, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον ΟΗΕ κ.α. και την Πέμπτη 13/2/2020, με απόφαση που ελήφθη ομόφωνα (δείτε τη αναλυτικά εδώ) το Δικαστήριο του Στρασβούργου δικαίωσε τελικά τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ήταν οι ίδιοι οι μετανάστες που έθεσαν τον εαυτό τους σε «παράνομη κατάσταση», αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου, αλλά παρανόμως.

Στο ΕΔΔΑ  είχαν προσφύγει δύο Αφρικανοί από το Μαλί και την Ακτή Ελεφαντοστού αντίστοιχα, οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να παραβιάσουν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας.

Στη Μαλίλα  οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες.

Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε μεν πως οι δύο Αφρικανοί είχαν φύγει από τις χώρες τους  λόγω πολέμων και συρράξεων, πλην όμως δικαιολόγησε την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.

Κατά την κρίση μάλιστα του δικαστηρίου, εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη η Ισπανία που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά.

Κατά συνέπεια, αποφάνθηκε το δικαστήριο, όλα όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών.

Με το σκεπτικό αυτό, το Δικαστήριο του Στρασβούργου δικαίωσε την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.

*Ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960 και ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017 και αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο 2017. Η θητεία του ως προέδρου του Δικαστηρίου ξεκίνησε στις 5 Μαΐου 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...