393
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σφίγγει το χέρι του Ιγκόρ Οσίποφ, στο Κρεμλίνο, το 2019 | EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Μυστήριο η τύχη του ρώσου διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 12:55
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σφίγγει το χέρι του Ιγκόρ Οσίποφ, στο Κρεμλίνο, το 2019
|EPA/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Μυστήριο η τύχη του ρώσου διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 12:55

Αγνοείται η τύχη του διοικητή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva» από τους Ουκρανούς, στις 14 Απριλίου.

Ο Ιγκόρ Οσίποφ δεν εμφανίστηκε ούτε στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, στη Μόσχα, ούτε λίγες ημέρες αργότερα, στην παρέλαση της Σεβαστούπολης, που τίμησε τα επιτεύγματα του ρωσικού στόλου. Και στις δύο αυτές παρελάσεις, ο 49χρονος διοικητής θα έπρεπε να έχει δώσει το παρόν.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι δικαιολόγησαν την απουσία του λέγοντας ότι οι ανάγκες του πολέμου δεν του επιτρέπουν να αφιερώσει αλλού χρόνο. Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι ο Οσίποφ έχει συλληφθεί με εντολή Πούτιν μετά την ταπεινωτική για τους Ρώσους βύθιση του «Moskva».

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι τόσο ο Οσίποφ όσο και ο υποδιοικητής τους, Σεργέκι Πίντσουκ, συνελήφθησαν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισοί από το πλήρωμα των 510 ανδρών που βρίσκονταν στο καταδρομικό, σκοτώθηκαν κατά την ουκρανική επίθεση. Επισήμως, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε ότι μόνο ένας σκοτώθηκε από «πυρκαγιά που ξέσπασε στην αποθήκη πυρομαχικών» του πλοίου. Ομως, οι αναρτήσεις από γονείς των ναυτικών που σκοτώθηκαν, διαψεύδουν την επίσημη θέση της Μόσχας, ενώ στα ρωσικά ΜΜΕ έχει απαγορευθεί η οποιαδήποτε αναφορά στο «Moskva».

Ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός επί της Ρωσίας, ανέφερε στους Times, ότι είναι πολύ πιθανό να έχει συλληφθεί ο Οσίποφ εξαιτίας της βύθισης του καταδρομικού και τόνισε ότι είναι γνωστό πως ο ρωσικός στρατός δεν συγχωρεί τα λάθη. Ταυτόχρονα, είπε ότι ο ουκρανικός στρατός διασπείρει και ψευδείς ειδήσεις για την τύχη των ρώσων αξιωματούχων, για να καταρρακώσει το ηθικό των ρώσων εισβολέων.

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγού του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, για τον οποίο οι Ουκρανοί είχαν πει ότι είχε τραυματιστεί στο μέτωπο στο Ιζιούμ.

«Οι Ουκρανοί παίζουν πολύ καλά το παιχνίδι της παραπληροφόρησης, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ρήγματα στο ρωσικό σύστημα», είπε.

Ο Γκερασίμοφ είναι το δεξί χέρι του Πούτιν και αυτός που διαχειρίζεται τον πόλεμο, πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με αυτά που ακούγονται. Είναι πιθανό ο Οσίποφ να έχει συλληφθεί. Το ρωσικό σύστημα δεν συγχωρεί τα λάθη, ακόμα και όταν δεν είναι αυτών που συλλαμβάνουν. Συχνά αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους».

Ο Αντρέι Σολντάτοφ, έγκυρος ρώσος δημοσιογράφος με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο Οσίποφ έχει συλληφθεί, αλλά η «εξαφάνισή» του ίσως σημαίνει ότι έχει υποβιβαστεί ή απομακρυνθεί από τη θέση του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...