260
Ο Χουάν Κάρλος χειροκροτά τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, σε εκδήλωση του 2015, στη Μαδρίτη | REUTERS/Andrea Comas

Ο ταπεινωμένος Χουάν Κάρλος επιστρέφει στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 11:38
Ο Χουάν Κάρλος χειροκροτά τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, σε εκδήλωση του 2015, στη Μαδρίτη
|REUTERS/Andrea Comas

Ο ταπεινωμένος Χουάν Κάρλος επιστρέφει στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2022, 11:38

Δύο χρόνια μετά την επιλογή του να αυτοεξοριστεί, πρώτα στη Δομινικανή Δημοκρατία και μετά στο Αμπου Ντάμπι, ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, επιστρέφει την Πέμπτη στην Ισπανία, ταπεινωμένος από τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία εμπλεκόταν, προκαλώντας τριγμούς στα ανάκτορα.

Ο τέως μονάρχης θα μεταβεί στο Σανσένσο, στη βόρεια περιφέρεια της Γαλικίας, για να παρακολουθήσει αγώνες σκαφών, και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του τη Δευτέρα, όταν συναντηθεί με τον γιο του, τον βασιλιά Φελίπε, στη Μαδρίτη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βασιλικός Οίκος.

Ο 84χρονος Χουάν Κάρλος δεν θα μείνει στο παλάτι της Θαρθουέλα στη Μαδρίτη, την επίσημη κατοικία του βασιλιά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δημοτικότητα του τέως βασιλιά, ο οποίος κάποτε έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη χώρα του λόγω του ρόλου που είχε διαδραματίσει στον εκδημοκρατισμό της, έχει μειωθεί δραματικά έπειτα από μια σειρά σκανδάλων, ανάμεσά τους η ερωτική σχέση του με μια Δανή, την Κορίνα τσου Σάιν-Βιτγκενστάιν, και το κυνήγι ελεφάντων στο οποίο είχε πάρει μέρος στην Μποτσουάνα, το 2012.

Το 2014 παραιτήθηκε από τον θρόνο και τη θέση του πήρε ο γιος του, Φελίπε.

Ο Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε την Ισπανία τον Αύγουστο του 2020, έπειτα από μια σειρά ερευνών εις βάρος του που είχαν ξεκινήσει στη χώρα του και στην Ελβετία για φοροδιαφυγή.

Σήμερα διατηρεί μόνιμη κατοικία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά τον Μάρτιο είχε πει ότι θα επισκέπτεται την Ισπανία συχνά, αφού οι εισαγγελείς σταμάτησαν τις έρευνες εις βάρος του.

Ωστόσο, ο τέως μονάρχης πιθανόν να παραπεμφθεί σε δίκη στη Βρετανία κατηγορούμενος για παρενόχληση εις βάρος της πρώην ερωμένης του, μιας από τις δεκάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...