573
Στα πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου οι παίκτες της αρχικής ενδεκάδας εμφανίστηκαν σιωπηλοί και ανέκφραστοι την ώρα που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας | REUTERS/Hannah Mckay

Μουντιάλ 2022: Οι παίκτες του Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 22:30
Στα πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου οι παίκτες της αρχικής ενδεκάδας εμφανίστηκαν σιωπηλοί και ανέκφραστοι την ώρα που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας
|REUTERS/Hannah Mckay

Μουντιάλ 2022: Οι παίκτες του Ιράν δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 22:30

Σιωπηλοί έμειναν οι παίκτες της εθνικής ομάδας του Ιράν κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους πριν από την έναρξη του αγώνα με την Αγγλία για το Παγκόσμιο Κύπελλο τη Δευτέρα, σε μια προφανή έκφραση υποστήριξης στις μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, οπαδοί στις κερκίδες του σταδίου Χαλίφα ακούγονταν να κραυγάζουν και να γιουχάρουν. Αλλοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν διέκοψε τη μετάδοση του ύμνου και προέβαλε μακρινά πλάνα του σταδίου που είχαν προηγηθεί.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας Εχσάν Χατζισαφί δεν έκρυψε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι «τα πράγματα στο Ιράν δεν πάνε καλά και ότι ο λαός δεν είναι ευτυχισμένος».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KEIN (@kein)

Οι σφοδρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη, όταν μια γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Ο λόγος για την 22χρονη Μαχσά Αμινί η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που επιβάλλει το καθεστώς στις γυναίκες. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η αστυνομία αρνήθηκε ότι κακομεταχειρίστηκε τη νεαρή γυναίκα και υποστήριξε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, ωστόσο σύμφωνα με πολλές αναφορές άνδρες των Αρχών φέρονται να την χτύπησαν με ρόπαλο και να χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα όχημα.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκτιμήσει πως περί τους 400 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν και ότι οι συλληφθέντες αγγίζουν τους 16.800. Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με αφορμή τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες. Η Τεχεράνη επιμένει πως οι διαδηλώσεις ενορχηστρώθηκαν από ξένες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...