359
Η δημοφιλής ιρανή ηθοποιός Ενγκαμε Γκαζιανί (αριστερά) συνελήφθη μια ημέρα αφότου δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε δημοσίως χωρίς την υποχρεωτική χιτζάμπ. Δεξιά, η Καταγιούν Ριαχί, η οποία επίσης συνελήφθη για αντίσταση κατά των Αρχών | @hengamehghaziani/Instagram/Twitter

Δύο (ακόμη) ιρανές ηθοποιοί έβγαλαν τις μαντίλες τους και συνελήφθησαν

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 17:06
Η δημοφιλής ιρανή ηθοποιός Ενγκαμε Γκαζιανί (αριστερά) συνελήφθη μια ημέρα αφότου δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε δημοσίως χωρίς την υποχρεωτική χιτζάμπ. Δεξιά, η Καταγιούν Ριαχί, η οποία επίσης συνελήφθη για αντίσταση κατά των Αρχών
|@hengamehghaziani/Instagram/Twitter

Δύο (ακόμη) ιρανές ηθοποιοί έβγαλαν τις μαντίλες τους και συνελήφθησαν

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2022, 17:06

Δύο διακεκριμένες ιρανές ηθοποιούς συνέλαβε την Κυριακή η αστυνομία του θεοκαρτικού καθεστώτος αφότου οι πρώτες εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και πολλές εβδομάδες τη χώρα.

Ο λόγος για τις Ενγκαμε Γκαζιανί και Καταγιούν Ριαχί οι οποίες κατηγορήθηκαν για συνωμοσία και αντίσταση κατά των Αρχών, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

Προηγουμένως, οι δύο γυναίκες είχαν εμφανιστεί δημοσίως χωρίς μαντίλες τασσόμενες, έτσι, αλληλέγγυες με τους διαδηλωτές που ζητούν την πτώση της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης από τον Σεπτέμβρη, όταν μια γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Ο λόγος για την 22χρονη Μαχσά Αμινί η οποία συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που επιβάλει το καθεστώς στις γυναίκες. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η αστυνομία αρνήθηκε ότι κακομεταχειρίστηκε τη νεαρή κοπέλα και υποστήριξε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή, ωστόσο σύμφωνα με πολλές αναφορές άνδρες των Αρχών φέρονται να την χτύπησαν με ρόπαλο και να χτύπησαν το κεφάλι της σε ένα όχημα.

Πριν από τη σύλληψή της, η Γκαζιανί έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα: «Ο,τι κι εάν συμβεί, να γνωρίζετε πως θα σταθώ στο πλευρό του λαού του Ιράν, όπως έκανα πάντα. Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου ανάρτηση».

Οι πολυβραβευμένες ηθοποιοί αποτελούν μόνο δύο μεταξύ των πολλών δημοσίων προσώπων του Ιράν που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο κύμα αντιδράσεων που ακολούθησε τον θάνατο της Αμινί, μετέδωσε το BBC.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα πράγματα στη χώρα μας δεν πάνε καλά και ότι ο λαός μας δεν είναι ευτυχισμένος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας Εχσάν Χατζισαφί, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ λόγω του Μουντιάλ.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας πυγμαχίας του Ιράν Χουσεΐν Σούρι έκανε γνωστό, από την πλευρά του, πως δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από το τουρνουά στο οποίο συμμετείχε, στην Ισπανία, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκτιμήσει πως περί τους 400 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν και ότι οι συλληφθέντες αγγίζουν τους 16.800. Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με αφορμή τη συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες. Η Τεχεράνη επιμένει πως οι διαδηλώσεις ενορχηστρώθηκαν από ξένες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...