256
| Dimitris Kapantais / SOOC

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα παρούσα σε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 11:42
|Dimitris Kapantais / SOOC

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα παρούσα σε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2023, 11:42

Την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα πλοία που θα τη μεταφέρουν, να είναι «υπό πλήρη προστασία», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο podcast Power Play του Politico.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές ανθρωπιστικής βοήθειας με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους άραβες ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στο Παρίσι.

«Λόγω της γεωγραφίας μας, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη, θα το κάνουμε ευχαρίστως», είπε, σημειώνοντας ότι η ήδη η χώρα μας απέστειλε ένα C-130 με ιατροφαρμακευτικό υλικό για τη Γάζα.

«Μόλις στείλαμε ένα αεροπλάνο που προσγειώθηκε στην Αίγυπτο παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια, και αν μπορούμε, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Θα χρειαστεί ωστόσο την πλήρη προστασία όλων των σχετικών μερών για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το πλεονέκτημα ενός διαδρόμου –τόνισε– είναι ότι μπορείς να συσκευάσεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο από ό,τι σε ένα φορτηγό. Ετσι, αν η υλικοτεχνική υποδομή λειτουργεί και αν βολεύει να γίνει, αντί να μεταφέρεται η βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τοποθετείται σε φορτηγά, αν αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...