503
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης από Μόσχα: «Η Ελλάδα μπορεί να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 14:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2019 17:21
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης από Μόσχα: «Η Ελλάδα μπορεί να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 14:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/02/2019 17:21

«Στην Ελλάδα και στο πρόσωπό μου θα βρείτε πάντα έναν αξιόπιστο και φερέγγυο συνομιλητή», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τους συνομιλητές του στη Μόσχα.

Το πρωί της Πέμπτης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν, ο οποίος τόνισε ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα με τόσο βαθιές και μακραίωνες σχέσεις με τη Ρωσία, όπως η Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα, Βιατσεσλάβ Βολοντίν – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις της με τη Ρωσία.

Στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις πηγαίνουν «πολύ βαθιά πίσω στην ιστορία, αλλά έχουν να κάνουν και με την ιστορία του δικού μου κόμματος».

Στο σημείο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977 στη Μόσχα, αλλά και τις άριστες σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τη Ρωσία κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Στη συνέχεια, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ηγέτη του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ σημειώνεται ότι με βάση το ρωσικό πρωτόκολλο, σε τέτοιου είδους κομματικές συνομιλίες δεν γίνονται δηλώσεις.

Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ενώ το μεσημέρι, παραβρέθηκε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αναλυτικά συζητήθηκαν η κατάσταση και οι προοπτικές των ρωσο-ελληνικών σχέσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι « υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτικά, οι δηλώσεις Μητσοτάκη:

«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ και πυκνό δίκτυο διεθνών επαφών προς όφελος της χώρας και των εθνικών συμφερόντων. Στα πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, καθώς είναι γνωστοί οι πολλοί στενοί ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς.

»Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αναπόσπαστα ανήκει στο δυτικό σύστημα ασφάλειας και αξιών. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία. Και αυτό εξάλλου ήταν και το αντικείμενο των επαφών που είχα σήμερα με τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, και τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμα για να συζητήσουμε πώς μπορεί το πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να διευρυνθεί και να ενισχυθεί.

»Συζητήσαμε ειδικά ζητήματα τα οποία αφορούν την οικονομική συνεργασία και το πώς θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη δυνατότητά μας να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για το πώς θα βελτιώσουμε όμως, ταυτόχρονα, και την απόδοση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πάντα το πλαίσιο  και τους περιορισμούς μέσα στους οποίους κινούμαστε.

»Πιστεύω ότι για την Ρωσία, η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος. Και σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον ο ελληνικός λαός την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του μετά τις επόμενες εκλογές».