1966
Ο Μάικλ Κόεν καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Επίβλεψης της Βουλής των Αντιπροσώπων | REUTERS

Καταπέλτης κατά Τραμπ ο πρώην δικηγόρος του στην επιτροπή του Κογκρέσου

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 12:02
Ο Μάικλ Κόεν καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Επίβλεψης της Βουλής των Αντιπροσώπων
|REUTERS

Καταπέλτης κατά Τραμπ ο πρώην δικηγόρος του στην επιτροπή του Κογκρέσου

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 12:02

Καταπέλτης κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη, ρατσιστή και απατεώνα», υπήρξε ο πρώην δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, στην εννιάωρη κατάθεσή του, ενώπιον της Επιτροπής Επίβλεψης της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τετάρτη.

Ο Κόεν είπε επίσης, ότι για λογαριασμό του Τραμπ, απείλησε σχεδόν 500 ανθρώπους ή φορείς μέσα σε μια δεκαετία.

Ακόμα, υποστήριξε ότι ο Τραμπ γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών από τα WikiLeaks, με σκοπό να πληγεί η αντίπαλός του στις εκλογές του 2016.

Επίσης, είπε ότι ο πρώην πελάτης του διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός ουρανοξύστη Τραμπ στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του για τον Λευκό Οίκο. Την εποχή εκείνη, ο τότε υποψήφιος για την προεδρία δήλωνε ότι δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία.

«Ντρέπομαι επειδή γνωρίζω τι είναι ο κ. Τραμπ. Είναι ρατσιστής. Είναι απατεώνας. Είναι δόλιος», είπε κατά την εναρκτήρια δήλωσή του.

Ο Μάικλ Κόεν στη διάρκεια της κατάθεσής του – Reuters
«Ο μόνος λόγος που ήθελε να γίνει πρόεδρος ήταν για να αυξήσει τον πλούτο του»

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που διεκδίκησε την προεδρία για να κάνει μεγάλο το εμπορικό σήμα του και όχι τη χώρα. Δεν είχε καμία επιθυμία ή πρόθεση να κυβερνήσει τη χώρα, μόνο να προωθήσει τον εαυτό του και να αυξήσει τον πλούτο και την ισχύ του», συνέχισε.

Οι Ρεπουμπλικανοί αμφισβητούν την αξιοπιστία του Κόεν και ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι συμφώνησε να καταθέσει σε βάρος του με σκοπό να μειωθεί η ποινή του.

Ο Ελάιτζα Κάμινγκς, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να κρίνουν μόνοι τους την αξιοπιστία του Κόεν. «Η εποχή που οι επιτροπές προστάτευαν τον πρόεδρο με κάθε κόστος τελείωσαν. Τελείωσαν», υπογράμμισε.

Ο Ελάιζα Κάμινγκς, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της επιτροπής – Reuters

Ο Μάικλ Κόεν, που έχει πει ότι θα παραδώσει έγγραφα που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, είπε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να καταβάλει 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να αποσιωπήσει τη σεξουαλική σχέση που είχε μαζί του, αλλά και να πει ψέματα στην πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ. Η καταβολή των χρημάτων στην Ντάνιελς συνιστά παραβίαση των κανόνων περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Τα χρήματα αυτά του επιστράφηκαν με επιταγές που έφεραν την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και του Αλεν Γουάισελμπεργκ, του οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ. Μία επιταγή, ύψους 35.000 δολαρίων, έφερε την υπογραφή του ίδιου του γιου του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αντι Ράιτ, πρώην σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ενδέχεται να παραπεμφθεί επίσης, για παραβίαση των κανόνων περί προεκλογικής χρηματοδότησης.

Ο Κόεν είπε επίσης ότι ο Τραμπ είχε συμφωνήσει με τον εκδότη του σκανδαλοθηρικού περιοδικού National Enquirer να «πνίγουν», ρεπορτάζ που αφορούσαν τον μεγιστάνα πολύ καιρό πριν αρχίσει ο ίδιος να εργάζεται για αυτόν, το 2007.

Ο Κόεν έχει δηλώσει ένοχος για διάφορα οικονομικά αδικήματα και ψευδορκία ενώπιον του Κογκρέσου και πρόκειται να αρχίσει να εκτίει την ποινή του τον επόμενο Μάιο. Εχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών.

Σε πιθανές παραβάσεις φορολογικών νόμων της πολιτείας της Νέας Υόρκης από τον Ντόναλντ Τραμπ, εστίασε τις ερωτήσεις της προς τον Μάικλ Κόεν, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ, μέλος της Επιτροπής Επίβλεψης της Βουλής – Reuters
Το «παιχνίδι» του Τζουλιάν Ασάνζ, ιδρυτή του WikiLeaks

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών (DNC) που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks είχαν κλαπεί από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής εκστρατείας της Μόσχας. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι γνώριζε εκ των προτέρων για τη διαρροή αυτή.

Ωστόσο, ο Κόεν είπε ότι βρισκόταν στο γραφείο του Τραμπ τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Ρότζερ Στόουν, ένας στενός φίλος και πολιτικός σύμβουλος του Τραμπ, τηλεφώνησε στον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με τον Κόεν, ο Στόουν είπε στον Τραμπ ότι είχε μιλήσει με τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος του είπε ότι θα δημοσιοποιούσε σε δυο-τρεις ημέρες τα μηνύματα αυτά, τα οποία θα προκαλούσαν πλήγμα στη Χίλαρι Κλίντον.

Τα μηνύματα δημοσιοποιήθηκαν στις 22 Ιουλίου 2016, προκαλώντας ρήγμα μεταξύ της Κλίντον και του τότε αντιπάλου της για το χρίσμα του κόμματος, γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Αν και η Κλίντον κέρδισε τελικά το χρίσμα, η ρήξη αποδυνάμωσε την υποψηφιότητά της.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Στόουν ανέφερε ότι «η δήλωση του κ. Κόεν είναι αναληθής», αλλά δεν διευκρίνισε ποιο ακριβώς σημείο της εννοούσε.

Ο Στόουν έχει παραπεμφθεί από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο, όμως ο ίδιος δηλώνει αθώος και ότι δεν γνώριζε τα σχέδια του Ασάνζ.

Στη δήλωσή του ο Κόεν τόνισε ότι δεν διαθέτει κάποια άμεση απόδειξη ότι ο Τραμπ ή κάποιο μέλος του προεκλογικού επιτελείου του συνεργάστηκε με τη Ρωσία. «Δεν έχω (αποδείξεις). Θέλω να είμαι σαφής. Αλλά έχω τις υποψίες μου», τόνισε.

Ο Κόεν είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει επιστολές που έγραψε εκ μέρους του Τραμπ, με τις οποίες απειλούσε το λύκειο και τα κολέγια όπου φοίτησε ο πελάτης του, να μην δημοσιοποιήσουν τους βαθμούς του.

Ο Πύργος Τραμπ στη Μόσχα

Αναφερόμενος στα κατασκευαστικά σχέδια της εταιρείας του πελάτη του στη Μόσχα, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και το 2016. «Να είμαστε ξεκάθαροι: ο κ. Τραμπ γνώριζε και διηύθυνε τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είπε ψέματα για το θέμα αυτό. Είπε ψέματα επειδή δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε τις εκλογές. Είπε ψέματα επειδή νόμιζε ότι θα κέρδιζε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάρη σε αυτό το κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα», ισχυρίστηκε.

«Σήμερα, βρίσκομαι εδώ για να πω την αλήθεια για τον κ. Τραμπ. Είπα ψέματα στο Κογκρέσο (σ.σ. στην προηγούμενη κατάθεσή του) για το πότε σταμάτησε η διαπραγμάτευση για τον ουρανοξύστη στη Ρωσία. Είχα πει ότι σταματήσαμε τις συζητήσεις τον Ιανουάριο του 2016. Ηταν λάθος», τόνισε.

Για εκείνη την κατάθεσή του πάντως, τόνισε ότι ο Τραμπ δεν του είπε ευθέως να δώσει ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο. «Δεν λειτουργεί έτσι (ο Τραμπ)», πρόσθεσε, και εξήγησε: Στις συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τότε που διαπραγματευόμουν ενεργά στη Ρωσία εκ μέρους του, με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στη Ρωσία. Μετά έβγαινε (δημοσίως) και έλεγε ψέματα στους Αμερικανούς, επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα. Με τον τρόπο του, μου έλεγε να πω ψέματα».

Ο Κόεν περιέγραψε επίσης μια σκηνή κατά την οποία ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ, μπήκε στο γραφείο του πατέρα του και του είπε χαμηλόφωνα: «Η συνάντηση κανονίστηκε», οπότε ο πελάτης του απάντησε: «Ωραία… κράτα με ενήμερο». Εκ των υστέρων, ο Κόεν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τζούνιορ αναφερόταν στη συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2016 με μια ρωσίδα δικηγόρο, η οποία είχε προτείνει να δώσει στο προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον.

«Απείλησα 500 πρόσωπα και φορείς με εντολή Τραμπ»

Σε κάποιο σημείο της εννιάωρης κατάθεσης ο Κόεν ρωτήθηκε, «πόσες φορές σας διέταξε ο κ. Τραμπ να απειλήσετε κάποιο πρόσωπο ή φορέα εκ μέρους του;», από τη βουλευτή των Δημοκρατικών, Τζάκι Σπάιερ.

«Αρκετές», απάντησε ο Κόεν.

Η βουλευτής επέμεινε, αρχίζοντας να ρωτάει αν ήταν 50, 100, 200 και όταν έφτασε στον αριθμό 500 ο Κόεν την σταμάτησε και είπε: «Πιθανότατα».

Ο Μάικλ Κόεν πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ, σε παλαιότερο στιγμιότυπο – Reuters
«Ο Τραμπ είναι ρατσιστής»

«Η χώρα είδε τον κ. Τραμπ να φλερτάρει τους υπέρμαχους της λευκής φυλής και τους δογματικούς. Τον ακούσατε να χαρακτηρίζει τα φτωχότερα κράτη “σκατοχώρες”. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, είναι ακόμη χειρότερος», είπε και αφηγήθηκε μια σειρά από περιστατικά στα οποία υπήρξε μάρτυρας.

«Μια μέρα με ρώτησε αν μπορώ να κατονομάσω μια χώρα που κυβερνάται από κάποιον μαύρο και δεν είναι “σκατοχώρα”. Εκείνη την εποχή, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο Κόεν.

«Είμαστε στο αυτοκίνητο και διασχίζαμε μια δύσκολη συνοικία του Σικάγο. Είπε ότι μόνο οι μαύροι μπορούν να ζουν έτσι», πρόσθεσε.

«Και μου είπε ότι οι μαύροι δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ επειδή είναι πολύ ηλίθιοι».

«Εχει μετατραπεί στη χειρότερη εκδοχή του εαυτού του»

Σύμφωνα με τον Κόεν, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ μετατράπηκε στη «χειρότερη εκδοχή του εαυτού του».

«Είναι ικανός να συμπεριφέρεται ευγενικά, όμως δεν είναι ευγενικός. Είναι ικανός να κάνει γενναιόδωρες πράξεις, αλλά δεν είναι γενναιόδωρος. Είναι ικανός να μείνει πιστός, όμως είναι βασικά άπιστος», είπε.

Ο Τραμπ υπερέβαλε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του «όταν αυτό εξυπηρετούσε τους σκοπούς του», όπως όταν προσπάθησε να συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ από την άλλη υποτιμούσε την αξία τους για να πληρώσει μικρότερους φόρους.

Ο Κόεν υποστήριξε ότι ο πελάτης του ζήτησε να του βρει έναν «ψεύτικο πλειοδότη», ο οποίος θα αγόραζε ένα πορτρέτο του σε δημοπρασία. Ο στόχος ήταν να διασφαλίσει ότι η τιμή του πίνακα θα ήταν η υψηλότερη της ημέρας. Ο πλειοδότης αγόρασε τελικά το πορτρέτο έναντι 60.000 δολαρίων και κατόπιν ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα να του επιστρέψει τα χρήματα.

Μια άλλη συχνή πρακτική του Κόεν ήταν να τηλεφωνεί σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στους οποίους οφείλονταν χρήματα και να τους δηλώνει ότι δεν θα έπαιρναν τα λεφτά τους ή ότι θα λάμβαναν μικρότερα ποσά. «Οταν είπα στον Τραμπ για την επιτυχία μου, το γλέντησε», ισχυρίστηκε.

Τι είπε για το «χρυσό συμβόλαιο» που υπέγραψε με τη Novartis

Σχετικά με τη σύμβαση, ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε με τη Novartis μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, ο Κόεν είπε ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ήθελε από εκείνον να γίνει λομπίστας της.

«H Novartis μου έστειλε το συμβόλαιο που ανέφερε συγκεκριμένα ότι ήθελαν να ασκώ παρασκηνιακά πιέσεις. Οτι ήθελαν από εμένα να παρέχω πρόσβαση στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου», είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος διέγραψε αυτήν την παράγραφο και έγραψε ότι δεν θα γίνει λομπίστας, υπογράφοντας με τα αρχικά του.

Η Novartis είναι μία από τις πολλές εταιρείες που πλήρωναν τον Κόεν, μέσω της εταιρείας συμβούλων Essential Consultants, μετά τις εκλογές του 2016, για να έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση.

Ο δικηγόρος είπε ότι πρόσφερε στη φαρμακοβιομηχανία αυτοπρόσωπη και τηλεφωνική επικοινωνία «όποτε το χρειαζόταν» και υπολόγισε ότι μίλησε με στελέχη της περίπου έξι φορές.

Οταν αποκαλύφθηκαν οι πληρωμές της Novartis στον Κόεν, πέρυσι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραδέχτηκε ότι το συμβόλαιο αυτό ήταν «λάθος» και ότι θα έπρεπε να τον έχει απολύσει από τον Μάρτιο του 2017.

«Δεν θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσία»

Στο τέλος της κατάθεσής του, ο Κόεν εξέφρασε τον φόβο πως ο αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να επιτρέψει στον διάδοχό του να πάρει «ειρηνικά» τον έλεγχο του Λευκού Οίκου, σε περίπτωση που ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Δοθείσης της εμπειρίας μου όταν εργαζόμουν για τον κ. Τραμπ, φοβάμαι πως εάν χάσει τις εκλογές το 2020, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», υποστήριξε ο Κόεν.

Ο Μάικλ Κόεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της κατάθεσής του – Reuters
Τραμπ: Μόνο για τη Ρωσία είπε την αλήθεια ο Κόεν

«Είπε πολλά ψέμματα» ο Μάικλ Κόεν, ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την χθεσινή του κατάθεση στο Κογκρέσο, ισχυρίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Βιετνάμ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Δεν είπε ψέματα για ένα πράγμα: είπε “δεν υπήρξε σύμπραξη”», της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην σχετική απάντηση του Κόεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζει τα λεγόμενα του Μάικλ Κόεν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Ανόι, μετά το τέλος της συνάντησης με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν – Reuters
Κεκλεισμένων των θυρών καταθέτει την Πέμπτη στο Κογκρέσο ο Κόεν με θέμα τη Ρωσία

Στην τρίτη και τελευταία του κατάθεση αυτή την εβδομάδα, ο Μάικλ Κοέν θα απαντήσει την Πέμπτη στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ερευνά τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η επιτροπή ερευνά την ανάμειξη της Ρωσίας και οποιαδήποτε σύμπραξη με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...