544
Ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης | INTIMEnews

Mητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πανικός είναι ο μεγάλος αντίπαλος

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 14:34
Ο Πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης
|INTIMEnews

Mητσοτάκης για κορονοϊό: Ο πανικός είναι ο μεγάλος αντίπαλος

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2020, 14:34

Σαφές μήνυμα για ψυχραιμία και πιστή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Μόλις λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα τρία, συνολικά, επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, αλλά και την απόφαση ακύρωσης όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων ανά τη χώρα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της προσωπικής ευθύνης των πολιτών, τονίζοντας ότι ο πιο μεγάλος αντίπαλος είναι ο πανικός.

«Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε, «είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

Αναφορικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ έχει ζητηθεί και μία πρώτη αξιολόγηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά κρούσματα αισχροκέρδειας ή τεχνητής έλλειψης αγαθών, με πρόσχημα την κρίση του κορονοϊού.

Αναλυτικά το απόσπασμα της εισήγησης του Πρωθυπουργού για το θέμα του κορονοϊού:

Σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο έχουμε εγκρίνει.

Εκδηλώθηκαν, όπως ξέρετε, ήδη δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετωπίζονται, και ένα τρίτο κρούσμα, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε στην Αθήνα. Συνεχίζουν να εξετάζονται και άλλες ύποπτες περιπτώσεις, οι πιο πολλές μέχρι τώρα καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών –των γιατρών– και θα συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά.

Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας, και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς, στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός.

Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ως κυβέρνηση, βέβαια, αναπτύσσουμε και δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες ενός διεθνούς φαινομένου. Λαμβάνονται, ήδη, μέτρα από το υπουργείο Τουρισμού. Εχω ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη.

Οσο για την αγορά, θέλω να τονίσω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό. Ας μη δημιουργείται, λοιπόν, αγωνία και τεχνητή ζήτηση από τους καταναλωτές. Περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News