369
| philenews.com

Μυστηριώδης έκρηξη στα Κατεχόμενα – Ρωσικός πύραυλος από τη Συρία;

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 07:43

Μυστηριώδης έκρηξη στα Κατεχόμενα – Ρωσικός πύραυλος από τη Συρία;

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 07:43

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα,  στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Λευκωσίας, όπου συνετρίβη απροσδιόριστης ταυτότητας αντικείμενο που πιστεύεται ότι ήταν ρωσικός πύραυλος από τη Συρία.

Σύμφωνα με τουρκοκύπριους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στο έδαφος.Μετά την έκρηξη, σπίτια κοντά στο κατεχόμενο Δίκωμο εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο μετά τις 03:30.

Η πτώση συνέβη στην περιοχή που αποκαλείται από τις Αρχές στα κατεχόμενα Τασκένδη. Η εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το συμβάν σημειώθηκε στον Πενταδάχτυλο, στην περιοχή Βουνό.

Ο «Φιλελεύθερος» ανέφερε νωρίς τη Δευτέρα ότι γίνεται λόγος είτε για αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής είτε για μη επανδρωμένο αεροσκάφος αγνώστου προελεύσεως.

Αργότερα έγινε περισσότερο σαφές ότι ήταν ένας ρωσικός πύραυλος εδάφους-αέρος τύπου S-125 ή S-200. Ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι οι ακτές της Συρίας βρίσκονται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Κύπρο, μια απόσταση που καλύπτεται υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Τι λένε οι Αρχές του ψευδοκράτους

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συνέδεσε το συμβάν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην εμπόλεμη Συρία. Δήλωσε ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος. Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας».

Από την πλευρά του,  ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Εζερσάι ανέφερε ότι δεν είναι σαφές σε τι οφείλεται η συντριβή.

«Τα πρώτα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά, ή κάποιο εκρηκτικό (δηλαδή πύραυλος). Οι ετικέτες και άλλα στοιχεία στα συντρίμμια θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη σύντομα», ανέφερε ο Εζερσάι.

Κατά πληροφορίες που μετέφερε ο ίδιος, αιτία του ατυχήματος δεν ήταν πτώση ελικοπτέρου ή άλλου τουρκοκυπριακού αεροσκάφους.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, κάτοικοι είδαν ένα φως στον ουρανό και κατόπιν ακούστηκαν τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

Σημειώνεται ότι ισραηλινά μαχητικά έπληξαν αργά την Κυριακή θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...