589
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο διάδοχος του οποίου αναζητάται, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπέτελ | Geoffroy Van Der Hasselt/Pool via REUTERS

«Ανταρσία» στο ΕΛΚ για τον αποκλεισμό του Βέμπερ, αδιέξοδο για τις «top jobs» της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 08:37
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο διάδοχος του οποίου αναζητάται, με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπέτελ
|Geoffroy Van Der Hasselt/Pool via REUTERS

«Ανταρσία» στο ΕΛΚ για τον αποκλεισμό του Βέμπερ, αδιέξοδο για τις «top jobs» της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 08:37

Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, παρασκηνιακές ή μη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς οι 28 ηγέτες ακόμη δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις-κλειδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η συμβιβαστική πρόταση που διαμορφώθηκε ατύπως κηρύχθηκε αργά την Κυριακή νεκρή, καθιστώντας σαφές ότι η νύχτα επρόκειτο να είναι μακρά και δύσκολη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Σύνοδος Κορυφής άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση, στις 19:00. Διακόπηκε μιάμιση ώρα αργότερα, για διμερείς διαβουλεύσεις, ανέφερε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση.

Οι διαπραγματεύσεις φάνηκαν να σκοντάφτουν και σε δύο άλλα αξιώματα: την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον επόμενου ή την επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Στόχος ήταν να υπάρξει συμφωνία για τέσσερα κορυφαία αξιώματα, που συμπεριλαμβάνουν και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απαίτησε ανάμεσα στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να είναι δύο γυναίκες, αλλά και να υπάρξει γεωγραφική ισοκατανομή.

Η πρόταση που κατατέθηκε τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε έντονη αντίδραση μεταξύ των ηγετών της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ. Σύμφωνα με αυτή επικεφαλής της επιτροπής θα ήταν η επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα καταλάμβανε τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Την υποψηφιότητα Τίμερμανς στηρίζει και η Ελλάδα.

Ο συμβιβασμός είχε οριστικοποιηθεί στις συνομιλίες των ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οζάκα της Ιαπωνίας. Εκεί η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εικόνες που θυμίζουν το 2015 στο Κέντρο Τύπου με ένα δημοσιογράφο να κοιμάται όπως όπως ανάμεσα στα καθίσματα

Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι απαίτησαν στην Οζάκα την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι στο οποίο επίσης φέρεται να συναίνεσε η Μέρκελ — προς μεγάλη απογοήτευση του ΕΛΚ, που αντέδρασε έντονα. Η Μέρκελ δέχθηκε μάλιστα ομαδικά φραστικά πυρά στη συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς πριν από τη σύνοδο.

Η κρίση ανάμεσα στη Μέρκελ και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ ήταν μάλλον απρόσμενη, προφανώς υπήρξε έλλειψη επικοινωνίας, σχολίαζε γαλλική διπλωματική πηγή, προεξοφλώντας μια άκαρπη νύχτα.

«Το όνομα του Βέμπερ είναι πάντα στο τραπέζι», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ. «Το ΕΛΚ είναι το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», υπερθεμάτισε ο κροάτης ομόλογός του Αντρέι Πλένκοβιτς, το όνομα του οποίου είχε κυκλοφορήσει ως πιθανό για την προεδρία της Κομισιόν.

Παράλληλα, τέσσερις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) δεν κρύβουν την εχθρότητά τους έναντι της υποψηφιότητας του Τίμερμανς, καθώς κίνησε διαδικασίες για τη παράβαση των κανόνων για το κράτος Δικαίου σε βάρος της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας.

Προς νέο Σύνοδο;

Πηγές προσκείμενες στο ΕΛΚ έκαναν αργά την Κυριακή λόγο για νέα Σύνοδο Κορυφής στις  15 Ιουλίου, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί.

Ακόμη και σε περίπτωση αποτυχίας της Συνόδου, αναμένεται σε κάθε περίπτωση να εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη 3 Ιουλίου, διαβεβαίωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι. Αυτό το αξίωμα είναι άλλο ένα κομμάτι του παζλ, μαζί με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το αξίωμα του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Αυτή είναι η τρίτη Σύνοδος Κορυφής που είναι αφιερωμένη στη νομή των αξιωμάτων-κλειδιών της ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Το 2014 για να οριστεί υποψήφιος ο Γιούνκερ (που εγκαταλείπει το αξίωμα στις 31 Οκτωβρίου) χρειάστηκαν τρεις σύνοδοι στους ηγέτες της ΕΕ για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...