673
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική και προσβλητική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 07:51
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική και προσβλητική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 07:51

Σφοδρή κριτική κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα ΗΠΑ) μετά την συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και εκδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στην οποία παραβρέθηκε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια. Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης, στην οποία η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται κανονικά, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πολύ σύντομα ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για κύκλο συναντήσεων με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Οπως ανέφερε στην ομιλία του στους ομογενείς το βράδυ της Τετάρτης στην Αστόρια «ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων απαιτεί 200 βουλευτές αλλά θα πρέπει να την εγκρίνουν και οι 300». Πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει σε κάθε περίπτωση «γιατί βγαίνουν οι αριθμοί» και ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν αλλάξει θέση θα βρεθεί απελπιστικά μόνος.

Για τις συναντήσεις με Ερντογάν και Ζάεφ

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό ενώ πρόσθεσε ότι «αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την στάση της στο μεταναστευτικό και περιμένει από την Αγκυρα συγκεκριμένες κινήσεις που να δικαιώσουν την συγκρατημένη αισιοδοξία του.

Σε σχέση με την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και την ενταξιακή προοπτική της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)». Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ ζητά να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς θεωρεί ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ανεξάρτητα από το τι γίνει με την Αλβανία. Πάντως στην συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, ότι δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία και παρέθεσε τα σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις όπως στο θέμα των εμπορικών σημάτων και τα πεδία όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Ο Πρωθυπουργός με τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο
Συνάντηση με αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Χθες Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο δήλωσε «συγκινημένος που σας επισκέπτομαι υπό τη νέα μου ιδιότητα ως πρωθυπουργός. Το 2019 είναι σημαντική χρονιά και για τους δύο μας, εσείς αναλάβατε την κρίσιμη αποστολή να ηγηθείτε της αρχιεπισκοπής της Αμερικής που έχει τόσο βαθιές ρίζες στην ελληνική ομογένεια Ταυτόχρονα το 2019 ο λαός μας εμπιστεύτηκε να οδηγήσουμε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση».

Υπογράμμισε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ομογένεια με την μητέρα πατρίδα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι είναι κρίσιμη η αποστολή της Εκκλησίας. Εμείς θα στηρίξουμε το έργο σας, είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην απόφασή του να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των ψήφου των αποδήμων ώστε επιτέλους να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Κλείνοντας ανέφερε «έχω μεγάλες προσδοκίες από το έργο που μπορείτε να επιτελέσετε εδώ στην Αμερική, ο ελληνισμός στην Ελλάδα στην Αμερική και παντού στον κόσμο θα τα καταφέρει».

Ο κ. Ελπιδοφόρος από την πλευρά του ανέφερε ότι “σας υποδέχομαι στην ιστορική μας έδρα με αισθήματα αγάπης και ιδιαιτέρας εκτιμήσεως…Μετά τη λήξη της δεκαετούς κρίσης καλείσθε ως πρωτεύθυνος πολίτης της Ελλάδας να υπηρετήσετε τη χώρα ως ο πρωθυπουργός όλων, όπως σοφά είπατε χθες. Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην ιστορία…Εύχομαι όπως η νέα κυβέρνηση καταστεί αντάξια των ελπίδων του ελληνικού λαού και πετύχει πρόοδο, ευημερία, ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...