287
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης | Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μηταράκης: Ασχημη η εικόνα από τα Καμένα Βούρλα, δεν είναι απόβλητα τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 09:28
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης
|Intime/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μηταράκης: Ασχημη η εικόνα από τα Καμένα Βούρλα, δεν είναι απόβλητα τα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 09:28

Η κυβέρνηση θα βάλει τέλος, ως τις 31 Δεκεμβρίου, στην ύπαρξη ξενοδοχείων που λειτουργούν ως δομές φιλοξενίας, επειδή οι ροές είναι πολύ μειωμένες και, αφετέρου, οι υπηρεσίες ασύλου εργάζονται ταχύτερα, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Μηταράκης είπε ότι πρόκειται για 67 ξενοδοχεία και πρόσθεσε ότι «32 δομές αρκούν, θα καταργήσουμε όλα τα ξενοδοχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου».

Η αντίδραση των κατοίκων στα Καμένα Βούρλα «βγάζει άσχημη εικόνα για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο υπουργός. Οπως πρόσθεσε, άλλα κράτη της ΕΕ, ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια, δέχθηκαν να μετεγκατασταθούν στις χώρες τους 740 παιδιά από όλες τις δομές των νησιών. Για πρώτη φορά δεν θα υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στις δομές, είπε.

«Σε όλη τη χώρα υπήρξε θετική αντίδραση για τα παιδιά που φεύγουν, μένουν μέχρι να ολοκληρώσουν τις γραπτές διαδικασίες. Στις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη πτήση φεύγει» πρόσθεσε.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, όταν ρωτηθήκαν στα Καμένα Βούρλα τι θα έκαναν αν ήξεραν ότι θα έρθουν ανήλικοι, είχαν πει «θα είχαμε κλείσει τον δρόμο πριν έρθετε». Διερωτήθηκε ακόμη: «Θα μας είχε ζητήσει κανείς να ενημερώσουμε αν φέρναμε 30 παιδιά από το ορφανοτροφείο Πειραιά; Είναι απόβλητα τα παιδιά;».

Για τις δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι τελούν υπό υγειονομικό αποκλεισμό. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι την τελευταία δεκαετία στην Αθήνα υπάρχουν 130.000 νόμιμοι μετανάστες και πρόσθεσε ότι στη δομή στο Καρά Τεπέ βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τα νησιά πήγαιναν στην πλατεία Βικτωρίας, όπως είπε, αλλά τώρα τούς δίνεται η δυνατότητα για προσωρινή διαμονή σε ξενοδοχεία μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αλλη λύση είναι η δημιουργία δομής προσωρινής διαμονής προσφύγων στον Ελαιώνα, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται συζήτηση με τον Δήμο Αθηναίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...