698
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου με το φερέφωνο του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ | YouTube

«Μισά – μισά όλα στην Κύπρο και λύθηκε το πρόβλημα», λέει τώρα ο Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 10:33
O Mεβλούτ Τσαβούσογλου με το φερέφωνο του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ
|YouTube

«Μισά – μισά όλα στην Κύπρο και λύθηκε το πρόβλημα», λέει τώρα ο Τσαβούσογλου

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2021, 10:33

Μοιρασιά 50 – 50 και διχοτόμηση. Με τη θέση αυτή αναμένεται να προσέλθουν Τουρκία και ψευδοκράτος στην άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό στο Greentree της Νέας Υόρκης, με τον ίδιο τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δίνει το στίγμα των προθέσεων της τουρκικής πλευράς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη με τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων –και εκτελεστικό όργανο του Ερντογάν στην Κύπρο– Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου ανέδειξε σε «κλειδί» για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, τον τρόπο με τον οποίο θα διαμοιραστούν –όπως είπε– τα έσοδα απο τους ενεργειακούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αν καταφέρουμε να μοιράσουμε τα ενεργειακά έσοδα, τότε θα έχουμε λύσει το 50% του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τατάρ και ενόψει της Πενταμερούς διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δέχεται μόνο λύση διχοτόμησης στην Κύπρο.

«Για 52 χρόνια γίνονταν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδιακή λύση. Κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων, όπως έγινε στο σχέδιο Αναν. Αυτό πια έχει κορεστεί. Τώρα πια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με ισότιμη κυριαρχία. Αρα αν υπάρχει ισότιμη κυριαρχία, τότε μπορούν να υπάρχουν δυο κυρίαρχα κράτη», παρατήρησε ο Τσαβούσογλου.

Ενόψει της Πενταμερούς, στην Κύπρο αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος την Τρίτη είχε συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο βρετανός ΥΠΕΞ θα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη και από τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η μόνη αποδεκτή για την ΕΕ λύση του Κυπριακού, είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Σύμπτωση απόψεων Αθήνας – Λονδίνου στο Κυπριακό»

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο μετά τη συνάντηση Δένδια – Ράαμπ στο Λονδίνο, για σύμπτωση απόψεων στο Κυπριακό και την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών.

Αφού σημείωσαν ότι το ελληνικό αίτημα για τη συνάντηση έγινε δεκτό από τη βρετανική πλευρά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι η τελευταία επίσκεψη ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο είχε λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι και έλληνα υπουργού Εξωτερικών το 2013, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές, αλλά όχι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα και τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητά του να μεταφέρει μηνύματα στην Αγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη.

Ο κ. Ράαμπ συμφώνησε απόλυτα με τον Νίκο Δένδια όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ», ενώ αναφορικά με το Κυπριακό, επανέλαβε, δίχως περιστροφές, ότι μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης Πενταμερούς στη Νέα Υόρκη, με τον κ. Δένδια να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς και να επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε εξάλλου η βούληση της βρετανικής πλευράς να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων στη μετά Brexit εποχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας στάθηκε στις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας τη συνεισφορά των βρετανών πολιτικών, της ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Οσον αφορά τη διμερή στρατηγική σχέση, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό. Οπως είπε, οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω μιας συμφωνίας-πλαίσιο, υπό τον συντονιστικό ρόλο των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο κ. Ράαμπ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...