762
Δύσκολη ημέρα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πάντως έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών | Michel Euler/Pool via REUTERS

Μήπως ο Μακρόν καταδίκασε την κυβέρνησή του επιμένοντας στο συνταξιοδοτικό;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 17:16
Δύσκολη ημέρα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πάντως έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών
|Michel Euler/Pool via REUTERS

Μήπως ο Μακρόν καταδίκασε την κυβέρνησή του επιμένοντας στο συνταξιοδοτικό;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 17:16

Αποδυναμωμένοι από την επιβολή, χωρίς ψηφοφορία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση.

Η προσφυγή την Πέμπτη στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θεωρείται ήττα για τον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος πόνταρε το πολιτικό του κύρος σε αυτή την μεταρρύθμιση-κλειδί της δεύτερης θητείας του.

Δύο προτάσεις μομφής αναμενόταν να κατατεθούν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την Παρασκευή: μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και μία από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot. Αυτή η τελευταία μπορεί να προκαλέσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη.

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε τη δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot» δήλωσε Ζαν-Λυκ Μελανσόν της Αριστερής συμμαχίας Nupes, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός έχει προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή τους, το πιθανότερο τη Δευτέρα. Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Βουλή, δηλαδή 289 ψήφους σε σύνολο 577.

Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές τους μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

«Εχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατίας, διότι το κείμενο αυτό, που θα αλλάξει τη ζωή των Γάλλων, θα υιοθετηθεί χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ορελιέν Πρανιέ στο δίκτυο BFMTV. «Ο καθένας ας μετρήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο ρήξης της δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα μας».

Τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία σχολιάζει ο Economist, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον, με την επιμονή του να προωθήσει την ατζέντα του για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν «τινάζει στον αέρα» την κυβέρνησή του.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι παρά τις φρενήρεις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνησή του απέτυχε να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για να περάσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μέσω της κανονικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αντίθετα, ενεργοποίησε ένα άρθρο του Συντάγματος (49.3) το οποίο της επιτρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία, αλλά με κίνδυνο να προκαλέσει πολιτική κρίση, κάτι που έγινε.

Μέχρι το τέλος, ο Μακρόν και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ήλπιζαν να συγκεντρώσουν επαρκή αριθμό ψήφων για να περάσουν τη μεταρρύθμισή τους, η οποία θα ανέβαζε τη νόμιμη κατώτατη ηλικία σύνταξης από τα 62 στα 64.

Το σχέδιο νόμου καθυστέρησε για μήνες, προκειμένου ο γάλλος πρόεδρος να καταφέρει να σφυρηλατήσει έναν διακομματικό συμβιβασμό. Δεν επρόκειτο βέβαια σε καμία περίπτωση να καταφέρει να πείσει την αριστερή συμμαχία ή την εθνικιστική-λαϊκιστική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να τον υποστηρίξουν. Αλλά τελικά δεν ήρθαν ψήφοι ούτε από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικανούς, παρ’ όλο που οι ίδιοι, όταν ήταν στην εξουσία, είχαν αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η χρήση του άρθρου 49.3 είναι ασυνήθιστη αλλά όχι πρωτοφανής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, που διηύθυνε επίσης μια κυβέρνηση μειοψηφίας από το 1988 έως το 1991, χρησιμοποιήθηκε 28 φορές. Αυτή η διάταξη επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοθετικές διατάξεις, θέτοντας όμως εν αμφιβόλω τη δική της επιβίωση.

Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, θα ακυρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα προκαλέσει την παραίτηση της Μπορν και πιθανότατα θα αναγκάσει τον Μακρόν να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να διεξαγάγει νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, σε λιγότερο από έναν χρόνο από την έναρξη της πενταετούς θητείας της τρέχουσας Εθνοσυνέλευσης. Ακόμα όμως και αν δεν βρεθούν οι ψήφοι για την πρόταση μομφής, ο Economist εκτιμά ότι ο Μακρόν «είναι πολιτικά τελειωμένος».

Οι ηγέτες των συνδικάτων απειλούν με νέο γύρο απεργιών και διαδηλώσεων τις επόμενες ημέρες. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών πνίγουν το Παρίσι. Την Πέμπτη, πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, όπου σημειώθηκαν επεισόδια και συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα.

Κάποιοι βουλευτές ζήτησαν από τον Μακρόν να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση και να υποκύψει στη λαϊκή βούληση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι η μεγάλη πλειονότητα των γάλλων πολιτών είναι αντίθετη με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Είναι δύσκολο να δούμε ένα καλό αποτέλεσμα από αυτό το χάος, σημείωσε ο Economist. Ο Μακρόν θα μπορούσε να αλλάξει πρωθυπουργό και να προσπαθήσει να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Αλλά βραχυπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να βάλει τάξη στη χώρα, πόσω μάλλον να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Oταν οι ψηφοφόροι, τον περασμένο Ιούνιο, αρνήθηκαν να δώσουν στον επανεκλεγμένο πρόεδρο κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ορισμένοι ήλπιζαν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία μιας περισσότερο συναινετικής πολιτικής κουλτούρας στη Γαλλία. Μέχρι στιγμής, όμως, φαίνεται ότι έχει συμβεί το αντίθετο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...