• Ο Αδωνις Γεωργιάδης επιτίθεται σε «δημοφιλείς» υπουργούς της κυβέρνησης που «εξαφανίστηκαν» μετά τα Τέμπη

    Στην κυβέρνηση πρέπει να είναι μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα –με τη δαλιανιδική έννοια, όπως την περιέγραφε ο αξέχαστος Ντίνος Ηλιόπουλος στον «Ατσίδα».

     

    Διότι από τα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που είπε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, δεν ξεχωρίζει μόνο η στήριξη στον παραιτηθέντα για τα Τέμπη Κώστα Αχ. Καραμανλή, για τον οποίο είπε ότι πρέπει να είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές· ξεχωρίζει και η επίθεση που έκανε σε άλλους υπουργούς για την απουσία τους από τη δημόσια σφαίρα τις ημέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου.

     

    Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης:

     

    «Το να έχεις υπουργούς με μεγάλη δημοφιλία είναι πολύ χρήσιμο σε μια παράταξη. Γιατί είναι χρήσιμο; Γιατί σε μια κρίσιμη ώρα, που τα πράγματα μπορεί να έχουν πάει και στραβά, σε μια δύσκολη στιγμή, αυτοί οι υπουργοί βγαίνουν και καταθέτουν ένα τμήμα από το πολιτικό τους κεφάλαιο για να βοηθήσουν την ομάδα. Την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Αν την κρίσιμη ώρα -μιλάω γενικά για τις ομάδες- τα δημοφιλή πρόσωπα εξαφανίζονται και βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά οι ίδιοι και οι ίδιοι, αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο για την ομάδα και μπορεί να μην τους αξίζει η δημοφιλία. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η επιλογή του για να αλλάξει τα πράγματα είναι ο Μητσοτάκης».

     

    Και άντε να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε ποιοι εξαφανίστηκαν –που όντως κάποιοι λαλίστατοι, σιώπησαν. Μετά τι θα γίνει; Πώς όλοι αυτοί θα ξαναβρεθούν σε υπουργικό συμβούλιο;

     

  • Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Τσίπρα τι θα κάνει αν ξαναχάσει τις εκλογές - η απάντησή του ήταν ότι θα... παραμείνει αρχηγός

    Πέρασε κάπως απαρατήρητη, καθώς η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Mega και στο δίδυμο Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη δόθηκε Τρίτη βράδυ και ακολούθησε η απεργία της ΕΣΗΕΑ –τι έμπνευση και αυτή! Ομως μια σειρά πέντε ερωτήσεων της δημοσιογράφου του καναλιού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, αξίζει να απομονωθεί και να αναλυθεί –διότι ίσως τη βρούμε μπροστά μας.

     

    Η κυρία Τζίμα, λοιπόν, ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει αν ξαναχάσει στις εκλογές. Με δεδομένο ότι έχει χάσει ήδη σε τρεις εκλογές το 2019, θα πρόκειται για μία ακόμα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ (και μάλιστα διπλή) υπό την ηγεσία του.

     

    Η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας είναι ένα μικρό μνημείο. Μνημείο όχι μόνο υπεκφυγών, καθώς άρχισε τις γενικότητες και τις θεωρητικολογίες, αλλά και τακτικισμού. Με τον τρόπο του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαρτύρησε γιατί πέρυσι την άνοιξη ήθελε και επέβαλε εκλογή στην αρχηγία όχι από συνέδριο όπως προβλεπόταν τόσα χρόνια, αλλά από ανοιχτή ψηφοφορία «μελών»: για να έχει να λέει, σε περίπτωση νέας ήττας, ότι τον ψήφισαν για αρχηγό 150.000 άνθρωποι.

     

    Με λίγα λόγια, είπε ότι παρά την όποια ήττα, θα παραμείνει μια χαρά αρχηγός!

     

    Ακολουθεί η στιχομυθία μεταξύ της κυρίας Τζίμα και του κ. Τσίπρα στο Mega:

     

    Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αν στις επόμενες εκλογές χάσετε ξανά, θα έχετε χάσει πέντε φορές στη σειρά, βάζοντας κάτω εθνικές κάλπες, αυτοδιοικητικές κάλπες και ευρωεκλογές. Αυτό θα το θεωρήσετε προσωπική σας ήττα;

     

    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ένας πολιτικός κρίνεται από τον ελληνικό λαό, κύρια Τζίμα.

     

    Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δηλαδή θα σκεφτείτε ότι ίσως πρέπει να δρομολογήσετε διαδικασίες στα εσωκομματικά σας; Που να αφορούν εσάς, εννοώ προφανώς, την ηγεσία του κόμματός σας.

     

    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Τζίμα, σας διαβεβαιώνω ακριβώς επειδή αισθάνομαι την ανάληψη καθηκόντων και κυβερνητικών καθηκόντων όχι ως μια υπόθεση ευχάριστη, αλλά ως μια βαριά ευθύνη, σας διαβεβαιώνω ότι εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι η ιστορία μου χρωστάει. Εγώ χρωστάω, η ιστορία δεν μου χρωστάει.

     

    Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα, τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

     

    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αν το κόμμα μου που συλλογικά αποφασίζει είχε την άποψη ότι ο Τσίπρας είναι το πρόβλημα της ήττας του 2019, θα είχα αποχωρήσει και θα έγραφα βιβλία. Δεν το αισθάνθηκε συλλογικά το κόμμα μου, εξελέγην σε μια ανοιχτή πλατιά δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 150.000 μέλη.

     

    Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εσείς ο ίδιος τι θα πιστέψετε κ. Τσίπρα, όμως, να μην το πάμε στις συλλογικές σας διαδικασίες, που τις σέβομαι.

     

    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχω την ευθύνη και την εντολή να διεκδικήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Κατέρχομαι στις ερχόμενες εκλογές που θα είναι το επόμενο διάστημα – δεν ξέρουμε ακόμη πότε, ενδεχομένως μέσα στην άνοιξη-, με στόχο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, να είναι πρώτο κόμμα και αυτό να σηματοδοτήσει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

     

    Ρ. ΤΖΙΜΑ: Άρα μου λέτε ότι «αν μου το ζητήσει το κόμμα μου, θα σκεφτώ αν έχω την ευθύνη για τις ήττες», αν το βάλουν τα όργανα του κόμματός σας.

     

    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω ότι έχουμε συλλογικές αποφάσεις και αποφασίζουμε συλλογικά. Και ότι έχω μια εντολή όχι από ένα κλειστό Συνέδριο, αλλά από 150.000 μέλη και έχω μια θητεία την οποία με ευθύνη να ασκήσω τα καθήκοντά μου.

     

    Λέω όμως και το εξής: είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο τούτη την ώρα από το αν ο Τσίπρας θα δικαιωθεί ή όχι, το αν η χώρα θα αλλάξει κατεύθυνση. Η χώρα έχει ανάγκη και αλλαγή πολιτικής και πολιτική αλλαγή. Και πιστεύω ότι η πιο μεγάλη αλλαγή θα είναι ότι για πρώτη φορά θα προσέλθουμε στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής, που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

     

    Πιστεύω, κύριε Πρετεντέρη και κυρία Τζίμα, ότι μια από τις αιτίες των μεγάλων παθογενειών ήταν οι μεγάλες αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ανεξέλεγκτες κυβερνήσεις, αλαζονικές κυβερνήσεις. Εγώ πιστεύω ότι μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε αυτή την πολιτική αλλαγή, να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να κάνει όσα δεν έκαναν μια σειρά από κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.




text
  • Επρεπε να αφήσουν τη Ζωή να κάνει ένα encore πριν την ψηφοφορία


    28 Μαρτίου 2024, 22:23