352
Βουνό τα σκουπίδια στις παριζιάνικες γειτονιές | REUTERS/Benoit Tessier

Παρίσι: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους – απεργούν για το συνταξιοδοτικό

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 14:17
Βουνό τα σκουπίδια στις παριζιάνικες γειτονιές
|REUTERS/Benoit Tessier

Παρίσι: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους – απεργούν για το συνταξιοδοτικό

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2023, 14:17

Σέλφι μπροστά στα βουνά από σκουπίδια βγάζουν τις τελευταίες ημέρες οι τουρίστες στο Παρίσι, που έχουν σχηματιστεί στην πόλη με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο (34,5 εκατομμύρια το 2022), λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην καθαριότητα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Στις όχθες του Σηκουάνα, στην σκιά της Νοτρ Νταμ, οι σωροί των σκουπιδιών εμποδίζουν την θέα. Για να φτάσει κανείς στον επιβλητικό καθεδρικό ναό στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει πρώτα να δώσει «μάχη» με τη βρωμιά.

Οι επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν τον Πύργο του Αϊφελ μέσα από την εσπλανάντ του Τροκαντερό, βγαίνοντας από το Μετρό πέφτουν επάνω σε έναν τοίχο από μαύρες σακούλες. Στο κέντρο της πόλης, τα άλλοτε ρομαντικά δρομάκια είναι σπαρμένα με κούτες, καφάσια, αποφάγια.

Οι τουρίστες κάνουν σλάλομ για να περάσουν ανάμεσα στα σκουπίδια, ενώ ανάμεσα στις φωτογραφίες τους με τα περίφημα μνημεία του Παρισιού, υπάρχουν και αυτές με τους ξεχειλισμένους κάδους.

Τα σκουπίδια κατέκλυσαν την Πόλη του Φωτός, λόγω της απεργίας που γίνεται στο πλαίσιο του κινήματος διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προωθεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά από μία εβδομάδα απεργίας, τα σκουπίδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας έφτασαν τους 5.600 τόνους, σύμφωνα με το France24.

Η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και ο δήμος αλληλοκατηγορούνται για το χάλι.

Ο Σιλβέν Γκαϊγιάρ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κάλεσε την αριστερή δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, να επιτάξει τα απορριματοφόρα που μπλοκάρουν οι απεργοί, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον δήμο για «περιφρόνηση» των Παριζιάνων.

Αλλοι κατηγόρησαν την Ινταλγκό ακόμα και ότι ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του δήμου να απεργήσουν.

Ο δήμος απάντησε κατηγορώντας την κυβέρνηση για την απεργία.

«Οι σκουπιδιάρηδες δούλευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειάστηκε αυτή η διαβόητη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για να καταθέσουν τα εργαλεία τους. Και πώς τους ευχαριστεί η κυβέρνηση; Με δύο ακόμη χρόνια εργασίας!», έγραψε στο Twitter ο Ιαν Μπροσά, αντιδήμαρχος του Παρισιού.

«Προφανώς, δεν είναι το καλύτερο για τους ξένους επισκέπτες», παραδέχθηκε ο Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων του Παρισιού.

Αλλά «ακόμη και δύο εβδομάδες χωρίς αποκομιδή των σκουπιδιών δεν έβλαψαν την εικόνα της Νάπολης. Το επεισόδιο αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις την τουριστική κίνηση στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...