349
Φωτιές και επεισόδια από διαδηλωτές στo Παρίσι, το βράδυ της Πέμπτης | REUTERS/Stephane Mahe

Γαλλία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις εναντίον του συνταξιοδοτικού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 11:39
Φωτιές και επεισόδια από διαδηλωτές στo Παρίσι, το βράδυ της Πέμπτης
|REUTERS/Stephane Mahe

Γαλλία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις εναντίον του συνταξιοδοτικού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 11:39

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 258 ανθρώπους το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στο Παρίσι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μαζικών διαμαρτυριών εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, το οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να το περάσει με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία στη Βουλή.

Αλλοι 60 συνελήφθησαν σε άλλα σημεία της Γαλλίας όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια.

Σύμφωνα με το France Info, οι περισσότεροι άνθρωποι συνελήφθησαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να αδειάσουν την πλατεία. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και εκσφενδόνισαν αντικείμενα εναντίον αστυνομικών.

Οταν ξέσπασαν τα επεισόδια, στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 6.000 άνθρωποι.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η κυβέρνηση αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εφαρμόσει το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 έτη, παρακάμπτοντας την κάτω Βουλή, καθώς δεν ήταν σαφές αν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία.

Υπάρχει άρθρο του γαλλικού Συντάγματος (το 49.3) που επιτρέπει να ακολουθηθεί αυτή η οδός. Ομως η μεταρρύθμιση μπορεί να ανατραπεί, σε περίπτωση ψήφου δυσπιστίας στην κυβέρνηση του Μακρόν και της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας (Μασσαλία, Ντιζόν, Ναντ, Ρεν, Ρουέν, Γκρενόμπλ, Τουλούζη, Νίκαια), ενώ σε μερικές σημειώθηκαν και επεισόδια.

Εργαζόμενοι σε διυλιστήρια στην Ντονζ της δυτικής Γαλλίας έχουν μπλοκάρει τον δρόμο – REUTERS/Stephane Mahe

Τα συνδικάτα καλούν σε νέα εθνική απεργία την ερχόμενη Πέμπτη και μαζικές κινητοποιήσεις από το Σαββατοκύριακο.

Τους τελευταίους μήνες, εκατομμύρια Γάλλοι έχουν βγει επανειλημμένα στους δρόμους εναντίον της μεταρρύθμισης.

Διαδήλωση στο Παρίσι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει ψηφοφορία στη Βουλή – REUTERS/Pascal RossignolΟ υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν έδωσε εντολή στην αστυνομία να λάβει «ενισχυμένα μέτρα προστασίας» για τα μέλη του γαλλικού κοινοβουλίου.

«Η αντίθεση είναι θεμιτή, οι διαδηλώσεις είναι θεμιτές, το μπάχαλο όχι», δήλωσε ο υπουργός.

«Οι πλατείες εκκλησιών και χωριών δεν είναι ZAD! (Zone à Defendre, Ζώνη Προς Υπεράσπιση)», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας «το κάψιμο ομοιωμάτων» στην Ντιζόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...