309
Το αεροσκάφος της Ryanair που εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ενώ τροχιοδρομεί μετά την λήξη της περιπέτειας στο αεροδρόμιο του Βίλνιους | REUTERS/Andrius Sytas

Μήνυμα της Κομισιόν στον Λουκασένκο: «Θα υπάρξουν συνέπειες»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2021, 21:54
Το αεροσκάφος της Ryanair που εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ενώ τροχιοδρομεί μετά την λήξη της περιπέτειας στο αεροδρόμιο του Βίλνιους
|REUTERS/Andrius Sytas

Μήνυμα της Κομισιόν στον Λουκασένκο: «Θα υπάρξουν συνέπειες»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2021, 21:54

«Αυτή η κατάσταση θα έχει συνέπειες». Στη φράση της Αντίνα Βαλεάν, ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών, συνοψίζεται εν πολλοίς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες αλλά και στις περισσότερες πρωτεύουσες, μετά την πρωτοφανή ενέργεια της Λευκορωσίας να εξαναγκάσει διερχόμενη πολιτική πτήση να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η πτήση, που συνέχισε το ταξίδι της με αρκετές ώρες καθυστέρηση, προσγειώθηκε στο Βίλνιους μετά τις 21:30. «Πρέπει να επαληθεύσουμε όλα τα γεγονότα και τους επιβάτες», σχολίασε με νόημα η Αντίνα Βαλεάν.

Εξάλλου το θέμα θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, κάτι που αναμενόταν, δεδομένων των αντιδράσεων από το σύνολο, σχεδόν, των ευρωπαίων ηγετών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μάλιστα, απαίτησε από την κυβέρνηση του Μινσκ την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας

Την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία εξέφρασε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η ενέργεια αυτή «ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγου για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία», του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.

Η Σύμβαση του Σικάγου έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.

«Είμαι ο Ρομάν Προτάσεβιτς». Υποστηρικτές του αντικαθεστωτικού Λευκορώσου δημοσιογράφου συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Βίλνιους / REUTERS/Andrius Sytas
Το ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε εκπρόσωπος της Συμμαχίας ο οποίος τόνισε πως το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά «την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιους και την κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτάσεβιτς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...