460
Οπλισμένος αστυνομικός στο σημείο της επίθεσης | REUTERS/Neil Hall

Τρόμος στην καρδιά του Λονδίνου με μία νεκρή και πέντε τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2016, 09:01
Οπλισμένος αστυνομικός στο σημείο της επίθεσης
|REUTERS/Neil Hall

Τρόμος στην καρδιά του Λονδίνου με μία νεκρή και πέντε τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2016, 09:01

Μία 60χρονη Αμερικανίδα έχασε τη ζωή της και άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι αργά τη νύχτα της Τετάρτης στην καρδιά του Λονδίνου, κοντά στο Βρετανικό Μουσείο. Η 60χρονη ήταν σύζυγος του διακεκριμένου καθηγητή ψυχολογίας Ρίτσαρντ Γουάγκνερ, στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU). Ο Γουάγκνερ βρισκόταν στο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγο του, καθώς δίδασκε σε θερινό πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο, έναν άνδρα 19 ετών, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε αργότερα από τις Αρχές, είναι νορβηγός υπήκοος με καταγωγή από τη Σομαλία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος έφυγε από τη Νορβηγία σε ηλικία πέντε ετών, το 2002.

«Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά μέχρι τώρα φαίνεται ότι η επίθεση ήταν μία μη μελετημένη πράξη, πιθανώς από ένα πρόσωπο που υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος, ο Μαρκ Ρόουλι. Οι Αρχές πιστεύουν ότι τα πρόσωπα που χτυπήθηκαν επιλέχθηκαν τυχαία από τον δράστη. «Τονίζω ότι δεν έχουμε εντοπίσει αποδείξεις που συνδέουν το περιστατικό με κίνητρα τρομοκρατίας», είπε ο Ρόουλι.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν πρόκειται για μία διαταραγμένη προσωπικότητα, μέσα στη συγκυρία των βίαιων επιθέσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία, το Λονδίνο βρίσκεται και αυτό αντιμέτωπο με μια φαινομενικά τυφλή επίθεση στο κέντρο της πόλης κατά ανυποψίαστων πολιτών. Εξ ού και η χωρίς προηγούμενο κινητοποίηση της αστυνομίας.

london-knife-map
Χάρτης του σημείου από τον Guardian

Το περιστατικό συνέβη στην πλατεία Ράσελ στο Λονδίνο γύρω στις 10:30 τοπική ώρα (μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην Ελλάδα). Στην πλατεία συχνάζουν τουρίστες και φοιτητές, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ξενοδοχεία, το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Βρετανικό Μουσείο.

Ο άνδρας άρχισε να επιτίθεται με μαχαίρι κατά ανυποψίαστων περαστικών στην πλατεία. Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί που ακινητοποίησαν τον νεαρό με όπλο taser και τον συνέλαβαν.

«Είδα μια γυναίκα περίπου 25 χρονών με αίματα στον ώμο της, ενώ δίπλα της μια άλλη γυναίκα περίπου της ίδιας ηλικίας ήταν τραυματισμένη στο χέρι της» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας που ανέφερε ότι μιλούσαν ισπανικά.

Από την επίθεση έχασε τη ζωή της μία γυναίκα 60 ετών, η οποία, αν και της παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες, εξέπνευσε πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αλλες δύο γυναίκες και τρεις άνδρες από το Ισραήλ, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Δεν απειλείται η ζωή τους.

Ηρεμία και επαγρύπνηση από τους Λονδρέζους ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν.

Η αστυνομία ανέπτυξε δυνάμεις σε ολόκληρο το Λονδίνο μετά το τραγικό συμβάν προκειμένου να καθησυχάσει τους πολίτες επειδή είχε ήδη μεταδοθεί η πληροφορία ότι πιθανόν να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

«Ως προληπτικό μέτρο, έχουμε αυξήσει τα άτομα αστυνομικών στους δρόμους σήμερα και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο αστυνομικός Ρόουλι. Εστειλε ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς όλους τους κατοίκους του Λονδίνου: «Η Αστυνομία είναι απολύτως δεσμευμένη στο χρέος της να κάνει οτιδήποτε μπορεί για να σας προστατεύσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...