986
To ζεύγος των Καν κατά την πολυσυζητημένη ομιλία τους στο συνέδριο των Δημοκρατικών | Reuters/Gary Cameron

Ηταν ο μουσουλμάνος Καν το μοιραίο λάθος του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2016, 11:41
To ζεύγος των Καν κατά την πολυσυζητημένη ομιλία τους στο συνέδριο των Δημοκρατικών
|Reuters/Gary Cameron

Ηταν ο μουσουλμάνος Καν το μοιραίο λάθος του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2016, 11:41

Σαν ο Ντόναλντ Τραμπ να έχει χάσει την ψυχραιμία του – όχι ότι είχε και πολλή, αλλά τώρα τελευταία σαν να έχασε και αυτή τη λίγη που είχε. Τη Δευτέρα ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος επιτέθηκε στο CNN, κατηγορώντας το ως κανάλι της Χίλαρι Κλίντον. Την Τρίτη αποκάλεσε την υποψήφια των Δημοκρατικών «διάβολο». Σε μια άλλη δε ομιλία του διέταξε μια γυναίκα που είχε στην αγκαλιά της ένα μωρό που έκλαιγε να φύγει από την αίθουσα – «τι νόμιζε, ότι θα μου αρέσει να μιλάω με ένα μωρό να κλαίει;» σάρκασε αφού την έδιωξε. Δεν τα κάνεις αυτά. Είναι αξίωμα στην αμερικανική πολιτική να σφίγγεις χέρια και να φιλάς μωρά – «shaking hands and kiss babies» – για να προχωράς.

Τι έχει συμβεί στον Ντόναλντ Τραμπ; Να είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών τον φέρνουν αρκετά πίσω από την Χίλαρι στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου; Ή μήπως η αντίληψη ενός μοιραίου λάθους – εκείνης της κομβικής στιγμής σε μια προεκλογική εκστρατεία, την οποία οι πολιτικοί επιστήμονες πάντα αναζητούν για να δουν τι άλλαξε και τι πήγε στραβά.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν, εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο Τραμπ έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο το λάθος όταν μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών επιδόθηκε σε μια απίστευτη επίθεση κατά των γονιών του μουσουλμάνου αξιωματικού Χουμαγιούν Καν. Η συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Κιζρ Καν κατά της αντιισλαμικής ρητορικής του Τραμπ είχε τέτοια απήχηση που προκάλεσε την ασύμμετρη αντίδραση του ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Εκείνος απάντησε σχεδόν αμέσως στο ζεύγος των Καν, με ανάρτησή του στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι του επιτέθηκαν «με μανία» και φρόντισε να χλευάσει τη σιωπηλή παρουσία της Γαζάλα Καν, μητέρας του νεκρού αξιωματικού, στο πλευρό του συζύγου της, για να πάρει ύστερα από λίγο την σκληρή απάντησή της. Οι Καν έβαλαν με εντυπωσιακό στη θέση του τον Τραμπ. Και του προκάλεσαν απίστευτα προβλήματα.

Σταδιακά οι Ρεπουμπλικανοί αρχίζουν και του γυρίζουν την πλάτη. Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Κόμματος και προεδρικός υποψήφιος το 2008, τον επέκρινε δριμύτατα, προτρέποντάς τον να «δώσει επιτέλους το παράδειγμα», μετά το πολλοστό ολίσθημά του, σε βάρος της οικογένειας του αξιωματικού. Την Τετάρτη, σε μια ένδειξη ότι πλέον υπάρχουν ανοιχτά ρήγματα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ο Τραμπ αρνήθηκε να υποστηρίξει δημοσίως την προσπάθεια του ΜακΚέιν να επανεκλεγεί στη Γερουσία!

Το ίδιο έκανε και όσον αφορά την υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, του ισχυρότερου πολιτικού παράγοντα αυτή τη στιγμή στους Ρεπουμπλικανούς. Βλέπετε, και ο Ράιαν είχε επικρίνει τον Τραμπ για τα όσα είπε εναντίον της οικογένειας Καν. «Πολλοί αμερικανοί μουσουλμάνοι υπηρέτησαν στον στρατό μας και έκαναν την απόλυτη θυσία για τη χώρα. Ο λοχαγός Καν ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα γενναιότητας. Η θυσία του – και αυτή των Κιζρ και της Γαζάλα Καν – θα πρέπει πάντα να την τιμούμε. Τελεία» είπε εκνευρισμένος ο Ράιαν – και ο Τραμπ του απάντησε αρνούμενος να υποστηρίξει την επανεκλογή του (μαζί με τις προεδρικές γίνονται και μια σειρά άλλες εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ).

2016-08-04T000525Z_168987707_S1BETTKCINAB_RTRMADP_3_USA-ELECTION
O Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Τζάκσονβιλ (REUTERS/Eric Thayer)

Ακόμα και ο Κρις Κρίστι, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, που θεωρείται από τους πιο πιστούς συμμάχους του Τραμπ, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τα όσα ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος είπε για την οικογένεια Καν. Χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τραμπ «ανάρμοστες» και είπε ότι ως γονείς που έχουν χάσει το παιδί τους «δικαιούνται να πουν ό,τι θέλουν».

Ανέντιμο δημαγωγό χαρακτήρισε τον Τραμπ η Μεγκ Ουίτμαν, πρόεδρος και γενική διευθύντρια της Hewlett Packard Enterprise (HPE) και πρώην υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Καλιφόρνια, δηλώνοντας πως θα ψηφίσει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Δεν συμφωνώ με εκείνη παρά μόνο σε ελάχιστα θέματα, όμως θα ήταν σίγουρα καλύτερη πρόεδρος από τον Ντόναλντ Τραμπ», τόνισε την Τετάρτη σε συνέντευξή της στους New York Times.

chart-hps-toughest-problem-is-not-its-pc-business
H Μεγκ Ουίτμαν, πρόεδρος και γενική διευθύντρια της Hewlett Packard Enterprise (REUTERS)

«Θα ψηφίσω τη Χίλαρι, θα ζητήσω από τους Ρεπουμπλικανούς φίλους μου να την βοηθήσουν, θα της δώσω χρήματα και θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω χρήματα για εκείνη», συμπλήρωσε. Η Ουίτμαν ήταν μεταξύ των προσώπων που στελέχωσαν την ομάδα που είχε αναλάβει την εκστρατεία του Κρις Κρίστι, στις προκριματικές εκλογές, προτού επιλέξει να διαρρήξει τις σχέσεις της με εκείνον, όταν ο υποψήφιος εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό πως ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Ρίτσαρντ Χάνα έγινε ο πρώτος που αποφάσισε ουσιαστική ρήξη με το κόμμα του, παραιτήθηκε και δήλωσε ότι θα ψηφίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον! Η απόφασή του συνδέθηκε άμεσα με τη διένεξη μεταξύ Τραμπ και της οικογένειας του Καν.

Με επιστολή που αναρτήθηκε στο syracuse.com, τον ιστότοπο της εφημερίδας Post-Standard στη Νέα Υόρκη, ο Χάνα αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Τραμπ προς τους γονείς του μουσουλμάνου, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο «ιδιαίτερα προβληματικό», «αμετανόητο» και «εγωπαθή».

2016-08-02T170121Z_1139615323_TM3EC82105801_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Ο Ρίτσαρντ Χάνα, ο πρώτος βουλευτής που αποφάσισε τη ρήξη με το κόμμα του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (REUTERS/Gary Cameron)

«Για μένα, δεν αρκεί απλά να αποδοκιμάσω τις δηλώσεις του: Είναι ακατάλληλος για να υπηρετήσει το κόμμα μας και δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της χώρας», έγραψε ο Χάνα στην επιστολή του. Μερικοί βουλευτές δεν έχουν, ακόμα, στηρίξει έμπρακτα τον Τραμπ, ο Χάνα έγινε ο πρώτος που δήλωσε πως θα ψηφίσει την Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Αποσύρθηκε από το Κογκρέσο και δεν αναζητεί την επανεκλογή του.

«Ενώ διαφωνώ μαζί της σε πολλά ζητήματα, θα ψηφίσω τη Χίλαρι Κλίντον. Θα είμαι αισιόδοξος και ανένδοτος στην πεποίθηση μου ότι το να είσαι ένας καλός Αμερικανός, που αγαπά τη χώρα του, είναι πολύ πιο σημαντικό από τα κόμματα, τη νίκη ή την ήττα», συμπλήρωσε σχετικά με την απόφασή του.

Στον απόηχο της διένεξης με τους Καν, ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μακ Κόνελ εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του στην οικογένεια του αμερικανού μουσουλμάνου αξιωματικού.

Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...