613
Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου - μια μάχη για τρεις | IntimeNews/CreativeProtagon

Metron Analysis: Ποιον θέλουν για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ – οι δημοτικότητες και η παράσταση νίκης

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2021, 23:59
Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Παπανδρέου - μια μάχη για τρεις
|IntimeNews/CreativeProtagon

Metron Analysis: Ποιον θέλουν για αρχηγό στο ΚΙΝΑΛ – οι δημοτικότητες και η παράσταση νίκης

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2021, 23:59

To θρίλερ για τρεις που είχε δείξει για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής η έρευνα της GPO το προηγούμενο Σάββατο, επιβεβαίωσε και η νέα δημοσκόπηση, αυτή της Metron Analysis που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής»: τρεις από τους έξι υποψηφίους, οι (κατ’ αλφαβητική σειρά) Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν σχεδόν επί ίσοις όροις την αρχηγία του κόμματος, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα την επόμενη περίοδο.

Το ενδιαφέρον στη νέα έρευνα είναι ότι επιχειρείται να λυθεί ένα πιο δύσκολο αίνιγμα: ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να μπορεί να καταστεί σαφές ποιος μπορεί να περάσει στον β’ γύρο και να διεκδικήσει την αρχηγία στις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου.

Κατ’ αρχάς η δημοσκόπηση της Metron Analysis ανίχνευσε τα όρια της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ: στην απάντηση αν θα μπορούσατε να το ψηφίσετε ή δεν θα το ψηφίζατε ποτέ, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά —ένα ποσοστό πολλαπλάσιο από το 9,8% που παίρνει τώρα το κόμμα στην πρόθεση ψήφου.

Ακολούθως όρισε τρεις διαφορετικές βάσεις για να ρωτήσει ποιον θέλουν για πρόεδρο: α) αυτούς που είναι στα όρια της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή αυτό το 45%, β) αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, δηλαδή το 9,8% και γ) αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες.

Με έναν τρόπο η έρευνα επιχείρησε να ανιχνεύσει την απάντηση στο πιο δύσκολο ερώτημα που είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα συμπεράσματα είναι επίσης τρία:

1) Ο κ. Λοβέρδος έχει ένα σαφές προβάδισμα, με 29%, μεταξύ των πρώτων, δηλαδή όσων δηλώνουν ότι ενδεχομένως να ψήφιζαν κάποια στιγμή ΚΙΝΑΛ, αλλά σε μεγάλο βαθμό ψηφίζουν ή δηλώνουν ότι ψηφίζουν κάποιο άλλο κόμμα. Σε αυτήν την κατηγορία ο κ. Παπανδρέου είναι τρίτος με 15%, ενώ τέταρτος είναι ο Παύλος Γερουλάνος με 8% και ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6% και ο Παύλος Χρηστίδης με 5%. Δεύτερος είναι ο κ. Ανδρουλάκης με 18%.

Ο κ. Λοβέρδος είναι μπροστά, μαζί με τον κ. Ανδρουλάκη με ποσοστό 26% και στην κατηγορία εκείνων που δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ. Και εδώ ο κ. Παπανδρέου είναι τρίτος, με 23%, ενώ ακολουθούν ο κ. Καστανίδης (6%), ο κ. Χρηστίδης (5%) και ο κ. Γερουλάνος (4%).

2) Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος, με ποσοστό 28%, στις προτιμήσεις εκείνων που δηλώνουν ότι θα πάνε ή πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Σε αυτή την κατηγορία ο κ. Λοβέρδος είναι τρίτος με 23%, ενώ δεύτερος είναι ο κ. Ανδρουλάκης σε απόσταση αναπνοής από τον πρώην Πρωθυπουργό, με ποσοστό 27%. Ακολουθούν ο κ. Καστανίδης και ο κ. Χρηστίδης με 6%, ενώ ο κ. Γερουλάνος είναι τελευταίος με 5%.

Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος στην παράσταση νίκης και στις τρεις κατηγορίες-δεξαμενές ψηφοφόρων, αλλά —και εδώ είναι ένα παράδοξο— έχει την πιο χαμηλή δημοτικότητα μεταξύ των έξι υποψηφίων και στις τρεις κατηγορίες, τόσο δηλαδή στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ όσο και σε αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν στις 5 Δεκεμβρίου ή δηλώνουν ότι θα μπορούσαν κάποια στιγμή να ψηφίσουν το κόμμα σε εθνικές κάλπες.

3) Ο κ. Ανδρουλάκης είναι και στα τρία σενάρια στη δυάδα, δηλαδή και στα τρία αυτά σενάρια περνάει στη β’ Κυριακή. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης είναι μακράν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος με δημοτικότητες που φτάνουν ως και το 73%, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες. Όμως ο κ. Ανδρουλάκης έρχεται τρίτος στην παράσταση νίκης, δηλαδή οι ερωτηθέντες δύσκολα μπορούν να τον δουν αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, ή έστω πιο δύσκολα απ’ όσο μπορούν να δουν τον κ. Παπανδρέου ή τον κ. Λοβέρδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...