328
Mετρημένοι στα δάχτυλα -άντε- των δύο χεριών οι εργαζόμενοι που έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση | CreativeProtagon

Χιλιάδες χωρίς Μετρό, ούτε 20 στην απεργιακή συγκέντρωση

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 15:58
Mετρημένοι στα δάχτυλα -άντε- των δύο χεριών οι εργαζόμενοι που έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση
|CreativeProtagon

Χιλιάδες χωρίς Μετρό, ούτε 20 στην απεργιακή συγκέντρωση

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 15:58

Τρίτη 21 Νοεμβρίου. Χάος στους δρόμους της πρωτεύουσας από νωρίς το πρωί. Μπλοκαρισμένες διασταυρώσεις, ουρές χιλιομέτρων στους βασικούς οδικούς άξονες. Πολίτες στοιβαγμένοι σε τρόλεϊ και λεωφορεία, πάσχιζαν να φθάσουν με κάποιο τρόπο στις δουλειές τους. Αιτία; Μία ακόμη απεργία στο Μετρό.

Γιατί πάλι απεργία; Οι συνδικαλιστές (ΣΕΛΜΑ – Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) εξηγούν: Αντιδρούν στην επικείμενη ένταξη των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών στην Ελληνική Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών, θυγατρική του λεγόμενου Υπερταμείου, και για αυτό αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά, βάζοντας φραγμό σε όσους επιχειρούν «να βάλουν τις αστικές συγκοινωνίες στον πάγκο του κέρδους και της ιδιωτικοποίησης». Παιδιά ενός ανώτερου Θεού προφανώς, που δεν θέλουν να μπουν στον πάγκο όπου έχει μπει όλη η υπόλοιπη χώρα.

Επικεντρώνοντας τα βέλη τους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι συνδικαλιστές τον κατηγορούν ότι ζητεί να αντιμετωπιστούν οι αστικές συγκοινωνίες «όχι πλέον σαν αγαθό που το έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα με το αν μπορούν να το πληρώνουν, αλλά σαν εμπόρευμα που πρέπει να μπει στον πάγκο του χασάπη, να ‘εξορθολογιστεί’, να ‘αναδιαρθρωθεί’ για να βγάζει περισσότερο κέρδος».

Με απλά λόγια οι συνδικαλιστές λένε «όχι» στον εξορθολογισμό και φοβούνται για το εργασιακό τους καθεστώς σε περίπτωση ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης. Και όλα αυτά «προς όφελος» των συνανθρώπων τους που «έχουν ανάγκη» και «δεν έχουν να πληρώσουν», για να μπορέσουν οι αστικές συγκοινωνίες «να παραμείνουν φθηνές, αξιόπιστες και προσβάσιμες» σε όλους.

Συνεχίζοντας έτσι το «γαϊτανάκι» των κινητοποιήσεων, οι αρμόδιοι του ΣΕΛΜΑ κλείνουν κατά βούληση το βασικότερο μέσο μετακίνησης στην πρωτεύουσα. Ειδικά για την απεργία της Τρίτης κάλεσαν μάλιστα και σε συγκέντρωση στον σταθμό του Συντάγματος. Η ανταπόκριση ωστόσο ήταν μάλλον απογοητευτική, καθώς όπως φαίνεται από τις σχετικές φωτογραφίες, οι εργαζόμενοι που έδωσαν το παρών δεν ξεπερνούσαν τους 12-15.

selma
«Μαζικά και αγωνιστικά» για «το καλό του πολίτη»/ ΣΕΛΜΑ

Συμπέρασμα: Αποφάσεις από λίγους, συμμετοχή από ακόμα λιγότερους και ταλαιπωρία για χιλιάδες. Ειδικά τώρα που  η λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού εισιτηρίου δίνει τα πρώτα -ενθαρρυντικά- δείγματα γραφής, καθώς όπως μετέδωσε και η ΕΡΤ, ήδη παρατηρήθηκε ενίσχυση των εσόδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...