514
Από τη δασική πυρκαγιά στη Βρίσα της Λέσβου την Κυριακή | InTime News / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Meteo: Δύσκολη και επικίνδυνη εβδομάδα για δασικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 18:12
Από τη δασική πυρκαγιά στη Βρίσα της Λέσβου την Κυριακή
|InTime News / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Meteo: Δύσκολη και επικίνδυνη εβδομάδα για δασικές πυρκαγιές

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2022, 18:12

Δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες θα επικρατήσουν στη χώρα μας την τρέχουσα εβδομάδα σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, η οποία εκτιμά πως εκατομμύρια πληθυσμού θα πληγούν από το κύμα καύσωνα, ενώ «πολύ αυξημένος» εκτιμάται πως θα είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Σε ανάρτηση του ΕΕΑ τη Δευτέρα αναφέρεται πως «δυσμενείς θα παραμείνουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας (25/07 – 31/07/2022)», με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσαν οι επιστήμονες.

Αιτία για αυτό αποτελεί «η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοεί την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων». Επιπρόσθετα, «από την Τετάρτη 27/07/2022 αναμένουμε ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο έως τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο 30/07-31/07/2022».

Κατά την ίδια ανακοίνωση: «Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα μας από την Παρασκευή 22/07/2022, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς».

Για τη Δευτέρα, συγκεκριμένα, «η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr. Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, K. και Ν. Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κ. Μακεδονία.

Παράλληλα, η εμμονή των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 25/07, σε μεγάλο μέρος της χώρας, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37 °C (…). Περίπου 7,9 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, ενώ περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C».

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr ανέφερε πως θα συνεχίσει να επιτηρεί την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, εκδίδοντας νέες προειδοποιήσεις όποτε αυτό κρίνεται σκόπιμο, ζητώντας, παράλληλα, την επαγρύπνηση των πολιτών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις περιφέρειες την Τρίτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου)

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες και ενόψει του καύσωνα, συστήνοντας, μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, και τη μέριμνα για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα. Περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...