222
|

Μετά τους Πομπέο, Τουσκ, στο Μαξίμου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 08:22

Μετά τους Πομπέο, Τουσκ, στο Μαξίμου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 08:22

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρωθυπουργός υποδέχεται (στις 19.00) στο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μία συγκυρία όπου είναι σε εξέλιξη η εισβολή της Τουρκίας -κράτους μέλους της Συμμαχίας- στη Συρία και οι προκλήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη με το «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 7.

Το ραντεβού Μητσοτάκη με τον κ. Στόλτενμπεργκ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι επόμενος σταθμός για τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας είναι η Τουρκία.

Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το ελληνικό αίτημα για μεγαλύτερη νατοϊκή συνδρομή στο ζήτημα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, για την ενίσχυση του ελέγχου των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Επειτα από ελληνική πρωτοβουλία, η τουρκική παραβατικότητα και το Μεταναστευτικό θα τεθούν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, οι επαφές της κυβέρνηση με τους εταίρους είναι συνεχείς. Το ερώτημα όμως που μένει να αναπαντηθεί, είναι αν θα υπάρξει ουσιαστική καταδίκη για τις τουρκικές ενέργειες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο υπό τη μορφή κυρώσεων.

To πρωί της Πέμπτης στις 9.00 ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε ανοιχτή  συζήτηση με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum ενώ τις 18:00, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...