979
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, μεσημέρι της Παρασκευής στην καγκελαρία. Πρώτα οι κοινές δηλώσεις μετά το κρίσιμο τετ α τετ | REUTERS/Fabrizio Bensch

Μέρκελ σε Τσίπρα: «Για το θέμα της ελληνικής οικονομίας οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ»

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 07:45
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, μεσημέρι της Παρασκευής στην καγκελαρία. Πρώτα οι κοινές δηλώσεις μετά το κρίσιμο τετ α τετ
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Μέρκελ σε Τσίπρα: «Για το θέμα της ελληνικής οικονομίας οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ»

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2016, 07:45

«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» φέρεται να είπε η καγκελάριος Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, η καγκελάριος συμβούλευσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει παροχές χωρίς διαβούλευση, ενώ του ζήτησε να σταματήσει να στοχοποιεί τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Στις δηλώσεις της η καγκελάριος ήταν αναμενόμενα γενικόλογη, άλλωστε η ατζέντα για το γεύμα εργασίας της Παρασκευής επισήμως δεν ήταν για τη «13η σύνταξη», αλλά για τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα του Προσφυγικού και του Κυπριακού: «Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις» είπε η ηγέτης της Γερμανίας για να συμπληρώσει σχετικά με την προσφυγική κρίση: «Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα στο Προσφυγικό και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της». Για το Κυπριακό, η καγκελάριος είπε πως «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή υποστηρικτική εργασία». Και για το θέμα του ελληνικού προγράμματος η Μέρκελ τα είπε όπως περίπου τα περιμέναμε: «Για το θέμα της ελληνικής οικονομίας οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ, αλλά με τους Θεσμούς. Θα συζητήσουμε όμως για το πώς εκτιμά ο έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση» τόνισε η καγκελάριος.

2016-12-16T120035Z_2055632534_LR1ECCG0XCOQ8_RTRMADP_3_GERMANY-GREECE
Ανγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας μετά τις κοινές τους δηλώσεις (Reuters)

Την καλή πάντως «χημεία» που υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσαν όχι μόνο οι φωτογραφίες τους στην καγκελαρία, αλλά και ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του που ακολούθησαν αυτές της Μέρκελ.

«Oι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες και στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Οι σχέσεις μου με την κυρία Μέρκελ διακρίνονται για την σταθερότητα και την ειλικρίνειά τους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις του Προσφυγικού και στις θέσεις της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης, μπήκε γρήγορα στο θέμα της οικονομίας.

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω την καγκελάριο για τη θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων, για την θετική ανάπτυξη και για τις εξαιρετικά θετικές για τον επόμενο χρόνο προβλέψεις» είπε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Απαιτείται καλή πίστη και συνεργασία αλλά επίσης νέο όραμα και αποφάσεις για την Ευρώπη Απαιτείται δίκαιη ανάπτυξη και γενναίες αποφάσεις. Στόχος είναι να δωθεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα από τμήμα της κρίσης έχει γίνει κομμάτι της λύσης του προβλήματος».

Η ανάπτυξη, σημείωσε ωστόσο ο Πρωθυπουργός, «πρέπει να επουλώνει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους εκείνους που έκαναν τεράστιες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της Ευρώπης. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους για να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην κρίση».

Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η θέση μας είναι σαφής για το Κυπριακό. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό. Μια ανεξάρτητη ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία».

2016-12-16T115330Z_883260298_LR1ECCG0X0VPQ_RTRMADP_3_GERMANY-GREECE
Αλέξης Τσίπρας και Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, λίγο πριν από το γεύμα εργασίας (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Ηδη πάντως από το βράδυ της Πέμπτης η Ανγκελα Μέρκελ είχε δώσει το στίγμα για το τετ α τετ της Παρασκευής με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει ότι «θέλει να μιλήσει, όχι να διαπραγματευτεί» με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο επισήμανε ότι «είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον έλληνα Πρωθυπουργό αύριο (Παρασκευή), παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο».

Σχετικά με τις αποφάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, η καγκελάριος είπε ότι υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση και πως «ο ESM το έχει ξεκαθαρίσει αυτό».

Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται εν μέσω νέου γύρου δημοσιευμάτων από τον γερμανικό Τύπο για την συμπεριφορά της Ελλάδας.

Το περιοδικό Spiegel σε άρθρο του στη διαδικτυακή έκδοση έκανε λόγο για «ελληνικό δράμα που απειλεί να κλιμακωθεί ξανά» και για «παλιό Τσίπρα που επέστρεψε». Επεσήμανε για τον Πρωθυπουργό ότι είναι «ο χαρισματικός ρήτορας, που καλλιεργεί την πολεμική διάθεση. “Κανείς δεν θα ζητήσει άδεια για να δώσει χρήματα σε όσους έχουν ανάγκη”, είπε. Ολοι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η Ελλάδα “θυσιάστηκε στο όνομα της Ευρώπης”».

Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης και μετά τις μεταμεσονύχτιες δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να θέσει στην καγκελάριο θέμα «ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας» σχετικά με την έγκριση του «πακέτου Τσίπρα» από την Ευρωζώνη

«Η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί», ήταν η θέση της Αθήνας προσερχόμενη στην καγκελαρία στη λογική της «πολιτικής διευθέτησης» με βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναμενόταν να επιμείνει ότι «η συγκυρία δεν επιτρέπει πειραματισμούς: ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται, το Κυπριακό έχει μπει στην κρισιμότερη φάση του, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει σταθεροποιηθεί και εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών -σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία- οδηγούνται το 2017 στις κάλπες».

Συνεπώς, σύμφωνα με την ελληνική θεώρηση, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην κλείσει η αξιολόγηση τώρα.

Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» με τον κ. Τσίπρα να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Εκτός από τη συνάντηση με την καγκελάριο, ο Πρωθυπουργός θα δει επίσης τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τους Γερμανούς Πράσινους, τη γερμανική Αριστερά, ενώ το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ολάντ: Οχι άλλα μέτρα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα επιπλέον προσπάθειες που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των προηγούμενων συμφωνιών. Υπάρχει ανάγκη να ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας σε συνθήκες που πρέπει να εξειδικευτούν».

Αναφέρθηκε στις επαφές του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να προσθέτουμε αβεβαιότητα στην αβεβαιότητα», είπε εξηγώντας πως υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα στην Ευρώπη πολιτικά και οικονομικά, που απειλούν την ανάπτυξη η οποία είναι τώρα σχετικά ευνοϊκή.

Καταλήγοντας, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια λύση, που θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...