277
Mέρκελ και Σουλτς έχουν δύσκολο και μακρύ από ό,τι φαίνεται δρόμο μπροστά τους | Reuters

Mέρκελ και Σουλτς θα κάνουν τελικά… KoKo;

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 16:37
Mέρκελ και Σουλτς έχουν δύσκολο και μακρύ από ό,τι φαίνεται δρόμο μπροστά τους
|Reuters

Mέρκελ και Σουλτς θα κάνουν τελικά… KoKo;

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 16:37

Ανγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς ψάχνουν εναγωνίως διέξοδο στο τούνελ του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να παρουσιάζει μία νέα φόρμουλα προκειμένου να ξεπεραστούν οι εσωκομματικοί  -κυρίως- ενδοιασμοί για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, που πια καταλήγει σε συνασπισμό «περιορισμένης ευθύνης».

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας των στιγμών, είναι το γεγονός ότι ο τόπος (και ο ακριβής χρόνος) της συνάντησης κορυφής CDU – SPD, που είναι προγραμματισμένη για απόψε, δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον συνασπισμό «Τζαμάικα» (μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) η ευθύνη του σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία έχει πλέον περάσει στους ώμους της Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς ουδείς στο SPD δεν θέλει να σκέφτεται ότι θα γίνει «δεκανίκι» της Μέρκελ για άλλα τέσσερα χρόνια.

Στις ανησυχίες αυτές έρχεται να απαντήσει η φόρμουλα των μεταβλητών συνεργασιών – ή αλλιώς αλά καρτ συνεργασίας που θα έχει εκ των προτέρων συμφωνηθεί.

Πρόκειται για ένα μοντέλο συνασπισμού «περιορισμένης ευθύνης», που τον έχουν ονομάσει Kooperations Koalition (KoKo), αντί για Grosse Koalition (GroKo) του μεγάλου συνασπισμού.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle, o πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς ανέλυσε στους βουλευτές του ένα μοντέλο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει μόνο ορισμένους βασικούς και πολύ συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας με τη Χριστιανική Ένωση. Οι υπόλοιποι τομείς θα μείνουν επί τούτου ανοιχτοί προκειμένου να υπάρχει χώρος συζήτησης στη Βουλή και σχηματισμού πλειοψηφιών.

Ηδη πάντως ο βασικός εταίρος της Μέρκελ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Xoρστ Ζεεχόφερ, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο παγκοσμίως. «Δεν γίνεται να κυβερνά κανείς εν μέρει και να κάνει εν μέρει αντιπολίτευση», τόνισε χαρακτηριστικά. Πιο γλαφυρή εμφανίστηκε η αντιπρόεδρο του CDU, Γιούλια Κλέκνερ που έγραψε στο Twitter: «Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει..»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...