387
Ολοι οι ευρωβουλευτές όρθιοι χειροκροτούν τους βραβευθέντες. Ολοι, πλην Παπαδημούλη, που διακρίνεται επιδεικτικά να κάθεται στη θέση του | ΕuropeanParliament

«Εμπάργκο» υπέρ… Μαδούρο των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα βραβεία Ζαχάρωφ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 14:46
Ολοι οι ευρωβουλευτές όρθιοι χειροκροτούν τους βραβευθέντες. Ολοι, πλην Παπαδημούλη, που διακρίνεται επιδεικτικά να κάθεται στη θέση του
|ΕuropeanParliament

«Εμπάργκο» υπέρ… Μαδούρο των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα βραβεία Ζαχάρωφ

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2017, 14:46

Τριάντα χρόνια μετρά το βραβείο Ζαχάρωφ, που από το 1988 απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανθρώπους και οργανώσεις τιμώντας την ελευθερία της σκέψης. Και 30 χρόνια είχε να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις – με πρωταγωνιστές μάλιστα, μεταξύ άλλων, και κάποιους έλληνες ευρωβουλευτές.

Η Ευρωβουλή απένειμε την Τετάρτη σε ειδική τελετή στο Στρασβούργο το βραβείο στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, με στόχο να καταδείξει την δραματική κατάρρευση των θεσμών δημοκρατίας στο λατινοαμερικάνικο κράτος, η οποία συμβαίνει εξαιτίας του αυταρχισμού του καθεστώτος  Μαδούρο.

Ωστόσο όπως έγινε εμφανές από τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν, πολλές θέσεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν άδειες κατά την τελετή. Προφανώς ήταν μια συμβολική πράξη αμφισβήτησης της βράβευσης και από την άλλη μια κίνηση στήριξης του Νικολάς Μαδούρο.

Χαρακτηριστική ήταν και η στάση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν μεν στην αίθουσα, αλλά επέλεξε να μη σηκωθεί από τη θέση του για να χειροκροτήσει και τιμήσει τους βραβευθέντες. O Στέλιος Κούλογλου, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν όμως η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

 

H πλειοψηφία των ευρωβουλευτών πάντως, επέλεξαν και τίμησαν την Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση και πολιτικούς κρατούμενους, όπως ο Λεοπόλδο Λόπες και ο Αντόνιο Λεντέσμα.

«Το βραβείο είναι για όλους τους Βενεζουελάνους του κόσμου» είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, για να συμπληρώσει πως η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί. Ζήτησε παράλληλα «επιστροφή στις ελεύθερες εκλογές».

«Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μαδούρο αποφάσισε έναν διαδικαστικό και αντιδημοκρατικό τρόπο να απαγορεύσει στα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Επιθυμούμε η χώρα αυτή να επιστρέψει στη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία» τόνισε ο Ταγιάνι, που ανήκει στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Λαμβάνοντας το βραβείο Ζαχάρωφ, ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας είπε: «Είναι μια αναγνώριση στις μητέρες που δεν τρώνε για να ταΐσουν τα παιδιά τους, στα παιδιά που ψάχνουν στα σκουπίδια για να χορτάσουν την πείνα τους, για τους ηλικιωμένους που περιμένουν να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων».

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Λεντέζμα, δήμαρχος του Καράκας, είπε στην ευχαριστήρια ομιλία του: «Θα μετατρέψουμε αυτό το βραβείο σε λουλούδια για να τα αφήσουμε στους τάφους των περισσοτέρων από 350.000 Βενεζουελάνων τα σπίτια των οποίων πενθούν»…

Το βραβείο απονέμεται από το 1988 και έχει το όνομα του Αντρέι Ζαχάρωφ, του σοβιετικού αντικαθεστωτικού νομπελίστα Ειρήνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...