413
Ωσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, η Ανγκελα Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος. Μετά θα πάρει τον σύζυγό της Γιόαχιμ Ζάουερ (με την ομπρέλα) και θα φύγει για άλλες πολιτείες.... | Shutterstock

Μέρκελ: Αντίο με «τουρ» σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 20:04
Ωσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, η Ανγκελα Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος. Μετά θα πάρει τον σύζυγό της Γιόαχιμ Ζάουερ (με την ομπρέλα) και θα φύγει για άλλες πολιτείες....
|Shutterstock

Μέρκελ: Αντίο με «τουρ» σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 20:04

Εφυγε, σου λέει. Πώς έφυγε; Το μετεκλογικό κουβάρι δεν πρόκειται να ξεμπλέξει σύντομα στο Βερολίνο, οπότε η Ανγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στο τιμόνι της Γερμανίας κάμποσον καιρό ακόμη. Αν μάλιστα παραμείνει καγκελάριος μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, τότε θα σπάσει το ρεκόρ μακροημέρευσης στον θώκο, το οποίο κατέχει ο αείμνηστος Χέλμουτ Κολ, ο «πατέρας» της σύγχρονης γερμανικής ενοποίησης.

Η Μέρκελ έχει αφήσει πίσω της το άβολο βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων και της αναγκαστικής παρηγοριάς στον Αρμιν Λάσετ και, αποστασιοποιημένη από τους ηττημένους Χριστιανοδημοκράτες, συνεχίζει την καθημερινή ρουτίνα της μέχρι να σχηματιστεί η νέα συγκυβέρνηση. Να, τίποτε δεν άλλαξε για αυτήν: στις 8.30 το πρωί μιλάει με τους συνεργάτες της στην πρώτη σύσκεψη της ημέρας.

Διότι υπάρχουν και ανοιχτά εσωτερικά ζητήματα: οι πλημμυροπαθείς της Ρηνανίας, επί παραδείγματι, ή τα πανδημικά. Οσο για την ατζέντα με τα διεθνή θέματα και τις διάφορες υποχρεώσεις, τρέχει και αυτή. Οπότε η Μέρκελ θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές της, θα επισκεφθεί άλλες πρωτεύουσες, θα συζητήσει με άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων. Η είδηση που δίνει η Corriere della Sera επικαλούμενη διπλωματικές πηγές αφορά επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στη Ρώμη, στις 7 Οκτωβρίου.

Από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι και με τον πάπα Φραγκίσκο, η Μέρκελ θα ξεκινήσει ένα ευρωπαϊκό «τουρ», όπως γράφει το ιταλικό Μέσο, το οποίο περιλαμβάνει «φυσικά» και επίσκεψη στο Παρίσι.

Λιβυκό, Αφγανικό, Προσφυγικό 

Η συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό δεν θα είναι απλώς ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο «μεταξύ παλαιών φίλων» λέει το ρεπορτάζ των Ιταλών. Στο ρομαντικό εστιατόριο που θα βλέπει τα νερά του Τίβερη θα καταλήξουν αφού πρώτα συζητήσουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο για το μέλλον της Ευρώπης και ιδίως για τις εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει της διάσκεψης που, ως γνωστόν, θα γίνει στη γαλλική πρωτεύουσα με πρωτοβουλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Το Λιβυκό είναι ένα ζήτημα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιλυθεί βάσει όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο κατά τις προηγηθείσες σχετικές διασκέψεις. Οι Μέρκελ και Ντράγκι μεταξύ τυρού και αχλαδίου θα τα πουν και για τη σύνοδο G20, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο τέλος του Οκτωβρίου, αλλά και για εκείνη περί του Αφγανικού, δηλαδή για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών.

Στο Τορίνο και στο Σουντ  Τιρόλο

Η Corriere, επικαλούμενη το γερμανικό έντυπο Focus, έδωσε και την πληροφορία ότι ο σύζυγος της καγκελαρίου, ο καθηγητής Γιοάχιμ Ζάουερ, ανέλαβε θέση διδάσκοντος στο Τορίνο, στο τοπικό πανεπιστήμιο. Βέβαια, το Πιεμόντε είναι κάπως μακριά από το Σουντ Τιρόλο, όπου το ζεύγος Μέρκελ-Ζάουερ συνηθίζει να περνάει ευχάριστα τις διακοπές του, ωστόσο η καγκελάριος αισιοδοξεί ότι με την πολιτική αποστρατεία της θα καταφέρουν να το επισκέπτονται συχνότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...