338
Η Νάιλα Μπουντέν, νέα πρωθυπουργός της Τυνησίας | Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

Πρωτιά στον αραβικό κόσμο: γυναίκα πρωθυπουργός στην Τυνησία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:37
Η Νάιλα Μπουντέν, νέα πρωθυπουργός της Τυνησίας
|Tunisian Presidency/Handout via REUTERS

Πρωτιά στον αραβικό κόσμο: γυναίκα πρωθυπουργός στην Τυνησία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:37

Πρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας: πρώτη φορά στην Ιστορία της Τυνησίας, αλλά και γενικώς του αραβικού κόσμου, μία γυναίκα, με πανεπιστημιακή μόρφωση και ακαδημαϊκή καριέρα, έγινε πρωθυπουργός. Πρόκειται για τη Νάιλα Μπουντέν, η οποία έλαβε το χρίσμα από τον πρόεδρο της χώρας, Κάις Σάγιεντ, μαζί με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθηγητής πανεπιστημίου, Σάγιεντ απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής τον περασμένο Ιούλιο, προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον τοπικό τζιχαντισμό, δηλαδή τις παραφυάδες των διαβόητων Αδελφών Μουσουλμάνων. Βάσει των εντολών του Σάγιεντ, η νέα κυβέρνηση της χώρας του Μαγκρέμπ θα σχηματιστεί από την Μπουντέν «το συντομότερο δυνατόν».

Οι πρώτες δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού έγιναν μέσω Twitter: «Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Με τιμά ότι ο πρόεδρος με επέλεξε».

Με τις μεθοδεύσεις που έχει επιβάλει μέχρι στιγμής ο Σάγιεντ, δρομολογείται πολιτειακή μετάλλαξη από την Προεδρευομένη Δημοκρατία στην Προεδρική. Γράφει το σχετικό διάταγμά του: «Ο πρόεδρος ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια ενός συμβουλίου υπουργών υπό την προεδρία ενός αρχηγού κυβέρνησης». Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι τι περιθώρια ευελιξίας θα έχει η Μπουντέν.

Η Νάιλα Μπουντέν στο γραφείο του προέδρου Κάις Σάγιεντ, όταν έμαθε τον διορισμό της στον πρωθυπουργικό θώκο (Tunisian Presidency/Handout via REUTERS)

Οι επικριτές του Σάγιεντ, πάντως, λένε ότι ο πρόεδρος είναι πονηρός και έκανε μία μελετημένη κίνηση με την επιλογή της πανεπιστημιακού: τοποθετώντας μία γυναίκα στον κατά τα λοιπά αποψιλωμένο από εξουσίες πρωθυπουργικό θώκο, επί της ουσίας αποστόμωσε, με χλευαστικό κιόλας τρόπο, τη Δύση της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων… Αλλοι, πάλι, ακόμη πιο κακόβουλοι ψιθυριστές, ισχυρίζονται ότι η νέα πρωθυπουργός είναι απλώς φιλενάδα με τη σύζυγο του Σάγιεντ…

Η Νάιλα Μπουντέν γεννήθηκε το 1958, είναι μηχανικός ορυκτών και καθηγήτρια γεωλογικών επιστημών στο Πολυτεχνείο της Τύνιδας. Διαθέτει επιστημονικές περγαμηνές και μακρά ερευνητική εμπειρία στη σεισμική αξιολόγηση και στη διαχείριση καταστροφών. Εχει εκπαιδευτεί στη Γαλλία, όπως όλοι σχεδόν οι πεπαιδευμένοι συμπατριώτες της, και έχει διαχειριστεί τα κεφάλαια που η Παγκόσμια Τράπεζα διέθεσε για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Τυνησίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...