1298
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πανηγυρική ομιλία του στα ιστορικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη | Dimitris Kapantais / SOOC

Μεγάλη νίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2021, 20:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/12/2021, 23:11
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πανηγυρική ομιλία του στα ιστορικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη
| Dimitris Kapantais / SOOC

Μεγάλη νίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης

Protagon Team Protagon Team 12 Δεκεμβρίου 2021, 20:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/12/2021, 23:11

Η πρώτη νίκη για την Κεντροαριστερά ήταν την προηγούμενη Κυριακή, οι 270.000 πολίτες που στήθηκαν σε ατελείωτες ουρές και ψήφισαν για νέο αρχηγό του κόμματος. Η δεύτερη ήταν αυτή την Κυριακή: όταν έκλεισαν οι κάλπες, στις 7 μ.μ., 206.180 άνθρωποι είχαν προσέλθει ξανά για τον β’ γύρο —ένα μήνυμα προς όλον τον χώρο αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ που ομνύει θεωρητικά στη δημοκρατία, αλλά ανοικτές εκλογές δεν τολμά να κάνει. Η τρίτη νίκη ήταν το εμφατικό αποτέλεσμα: ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, εξελέγη αρχηγός με ένα εντυπωσιακό ποσοστό —και με ηττημένο μάλιστα έναν πρώην Πρωθυπουργό, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ1 στις 20:40, σε ενσωμάτωση του 70% των εκλογικών τμημάτων (όχι των ψήφων) ο κ. Ανδρουλάκης έπαιρνε ένα ποσοστό 68,42% έναντι 31,58% του βουλευτή Αχαΐας και προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ. Δύο ώρες αργότερα, η ΕΔΕΚΑΠ, η επιτροπή που έτρεξε την εκλογική διαδικασία, ανακοίνωσε επίσημα αποτελέσματα: Στο 95,37% της ενσωμάτωσης των ψήφων, έλαβαν Νίκος Ανδρουλάκης 67,9% (132.706 ψήφοι) και Γιώργος Παπανδρέου 32,1% (62.748 ψήφοι). «Η ΕΔΕΚΑΠ συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη», ανέφερε η σχετική  ανακοίνωση.

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»

Ήταν η ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης αναχώρησε από το γραφείο του στην Ιπποκράτους, για να μεταβεί στα ιστορικά γραφεία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη μεγάλη νίκη της παράταξης, σε μια νίκη της πατρίδας. Η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», είπε μεταξύ άλλων ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών, υπό τους ήχους του εμβληματικού για τον χώρο τραγουδιού «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο».

«Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης για να συνεχίσει: «Η νέα εποχή αρχίζει με δυναμισμό, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Με τη δική σας ισχυρή εντολή: Να προχωρήσουμε ενωμένοι στην ανανέωση και την αναγέννηση της παράταξης.

» Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, καταθέτοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Με αυτή τη μεγάλη συμμετοχή, έκαναν την παράταξη πιο δυνατή και θύμισαν στον ελληνικό λαό πόσο βαθιά ρίζα έχει στην ελληνική κοινωνία.

» Συγχαίρω θερμά τους συνυποψηφίους μου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Παύλο Χρηστίδη, τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο, για τον αξιοπρεπή αγώνα που δώσαμε μαζί. Τους καλώ όλους, να υπερασπιστούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία.

 

» Φίλες και φίλοι, η αναμέτρηση τελείωσε απόψε. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι η το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη.

» Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, όσους μου έκαναν την μεγάλη τιμή να με εκλέξουν πρόεδρο του Κινήματος.

» Ευχαριστώ την οικογένειά μου και όσους εργάστηκαν για αυτό τον αγώνα και κυρίως τους χιλιάδες εθελοντές, όλων των γενεών της παράταξης, σε όλη την Ελλάδα, που ήταν η ψυχή και η έμπνευση αυτής της προσπάθειας.

» Χαίρομαι ιδιαίτερα για ένα λόγο σημαντικότερο από όλους τους άλλους, γιατί αυτές τις εβδομάδες συνάντησα χιλιάδες νέους ανθρώπους, το μέλλον της πατρίδας, να έρχονται ξανά και να είναι δίπλα μας σε αυτή τη νέα πορεία.

» Φίλες και φίλοι, έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι να μετατρέψω τη σημερινή νίκη της παράταξης σε μια νίκη της πατρίδας. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει περισσότερα. Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας και της προοπτικής όλων των Ελλήνων.

» Ξεκινάμε λοιπόν, μαζί, ένα νέο, ωραίο ταξίδι. Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε! Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Να’ στε καλά και καλό μας αγώνα».

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνήσει πρώτος στον ευρωβουλευτή για να τον συγχαρεί για την επικράτηση του.

«Ναυάγιο» Παπανδρέου στην κάλπη

Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος έλεγε ότι μπορεί και να κέρδιζε από την πρώτη Κυριακή, είδε στον β’ γύρο ακόμα και ψηφοφόρους που τον προτίμησαν στις 5 Δεκεμβρίου να του γυρίζουν την πλάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον α’ γύρο ψηφίστηκε από 75.183 άτομα, ενώ σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, στο 95% της ενσωμάτωσης των ψήφων της 12ης Δεκεμβρίου, είχε πάρει μόλις 62.748 ψήφους. Δηλαδή ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ όχι μόνο δεν κατάφερε να συσπειρώσει ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων, ώστε να διεκδικήσει την εκλογή του, αλλά έχασε και τους δικούς του!

Στις δηλώσεις του πάντως εμφανίστηκε ενωτικός. «Και σήμερα η συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας. Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήρια μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία. Όλοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και θα πάμε μπροστά» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να συμπληρώσει:

«Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μα προοδευτική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία και βέβαια, όσους με στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια. Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και του εθελοντές, που έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν σε αυτήν τη σύντομη για μας, αλλά απαιτητική εκλογική μάχη», κατέληξε.

Τον νέο αρχηγό συνεχάρησαν όλοι οι συνυποψήφιοί του. Το έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο τρίτος της κάλπης της 5ης Δεκεμβρίου, που σε tweet του ζήτησε όλοι «να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ».

Το έκανε και ο Παύλος Χρηστίδης καθώς και ο Παύλος Γερουλάνος που σημείωσε μάλιστα: «Επικοινώνησα με τον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρώ για τη νίκη του και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Οι πολίτες με τη σημερινή εντυπωσιακή συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια ολική επαναφορά της δημοκρατικής παράταξης. Οι προοδευτικές Ελληνίδες και Έλληνες μίλησαν, η φωνή τους είναι ισχυρή και η εντολή τους ξεκάθαρη: Ενότητα, Αναγέννηση και Νίκη. Η ευθύνη μας είναι πρωτίστως απέναντι στις προσδοκίες τους».

«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη. Του εύχομαι καλό και δημιουργικό έργο. Πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης η ενότητά της» ανέφερε από την πλευρά του ο έκτος της εκλογικής διαδικασίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης.

Θεσμικά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε:

«Θέλω να συγχαρώ το Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του και όλους τους υποψήφιους που με τον αγώνα τους συνεισέφεραν στη μαζικότητα της διαδικασίας. Οι μεγάλες μάχες για την κοινωνία και τη χώρα πρέπει να μας βρουν όλους ενωμένους και ισχυρότερους».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η ανάρτηση της Αννας Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργού κυβενήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρώην επιτρόπου της ΕΕ.

Ενδιαφέρουσα επίσης και η θέση του Γιώργου Καμίνη, βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και πρώην δημάρχου Αθηναίων, που είχε στηρίξει δημοσίως τον κ. Παπανδρέου.

«Συγχαίρω τον Νίκο Ανδρουλάκη και του εύχομαι κάθε επιτυχία. Ευχαριστώ τους 271 χιλιάδες συμπολίτες μας που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και τους 206 χιλιάδες που συμμετείχαν στον δεύτερο. Ευχαριστώ επίσης τους έξι υποψηφίους για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία που συνέβαλε σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη συμμετοχή του κόσμου. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνεχίσει να προσφέρει στη δημοκρατική  παράταξη με την τεράστια διεθνή εμπειρία του και τις προοδευτικές θέσεις του. 

Η επόμενη είναι ημέρα ευθύνης για όλους μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Ημέρα σεβασμού της αγωνίας χιλιάδων προοδευτικών ανθρώπων για την παράταξή τους καθώς και πολλών ακόμη πολιτών που αναζητούν διέξοδο ανάμεσα στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί με στοιχειώδη επάρκεια στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να επιστρέψει μέσα από συνθέσεις και με ένα σύγχρονο πρόγραμμα. Να συνομιλήσει εκ νέου με τα ακροατήρια που διαχρονικά εξέφραζε. Το μεγάλο ταξίδι για ένα ισχυρό προοδευτικό κίνημα, που ξεκίνησε με τις πρώτες εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, συνεχίζεται σήμερα με ακόμη πιο ελπιδοφόρες προοπτικές. 

 Από την πρώτη στιγμή, στήριξα με όλες τις δυνάμεις μου το εγχείρημα αυτό. Το ίδιο θα πράξω και τώρα».

Αρκετά νωρίς ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, τον συνεχάρη για τη νίκη του και του πρότεινε να συναντηθούν διά ζώσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...