832
| REUTERS/Ihlas News Agency

Ο Ερντογάν ετοιμάζει αντίποινα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 19:59

Ο Ερντογάν ετοιμάζει αντίποινα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 19:59

Λίγες ώρες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 28 ανθρώπων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να «απαντήσει» στις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο μήνυμα που έστειλε δεν αφήνει περιθώρια για άλλες ερμηνείες.  «Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», τόνισε.

«Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει χρήση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε θέση ή οποιαδήποτε περίσταση», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος και κατέληξε:

«Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».

Νέα τρομοκρατική επίθεση σε στρατιωτικό κομβόι – Το μήνυμα Νταβούτογλου 

Νέα τρομοκρατική επίθεση, με έκρηξη σε τουρκικό στρατιωτικό κομβόι στη νοτιοανατολική Τουρκία, μεταδίδουν την Πέμπτη τουρκικά ΜΜΕ, στον απόηχο της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην Αγκυρα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο μέχρι στιγμής για επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν με την περιοχή Λις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει ούτε βήμα πίσω από την δικαιολογημένη μάχη της ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις» διεμήνυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη βομβιστική επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κουρδικό κόμμα YPG βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Θα συνεχίσουμε να βομβαρδίζουμε το YPG. Δεν θα ανεχθούμε κουρδικό θύλακα στα σύνορά μας» δήλωνε από την πλευρά του νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το έθνος μας είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, αλλά ξεπέρασε αρκετές καταιγίδες και ακόμη περισσότερο συσπειρωμένο θα ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες συνθήκες με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετά την έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας.

Στον απόηχο και των δυτικών πιέσεων στην Άγκυρα για την κατάπαυση των τουρκικών επιδρομών κατά κουρδικών στόχων στη Συρία, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται ενωμένη με “όλους τους 78 εκατομμύρια πολίτες της” κατά του τρόμου και της βίας, και δεν επιτρέπει σε κανέναν να αγνοήσει τα τουρκικά δικαιώματα.

«Εκείνοι που προγραμμάτισαν και υποκίνησαν την αποτρόπαια επίθεση που στοχεύει τη χώρα μας, το μεγάλο έθνος και τη δημοκρατία μας ποτέ δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση ο τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, ενώ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν προγραμματισμένο για αύριο Παρασκευή.

Η αιματηρή επίθεση στην Αγκυρα 

Τουλάχιστον 28 νεκροί και 61 τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην «καρδιά» της Αγκυρας στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές. H έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σημειώθηκε στο προαύλιο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας – πολύ κοντά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η νομαρχία της Αγκυρας έκανε, αρχικά, λόγο για πέντε νεκρούς.

Το πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι πρόκειται για επίθεση «παγιδευμένου» αυτοκινήτου με στόχο στρατιωτικό λεωφορείο. Στο σημείο έχουν σπεύσει, τουλάχιστον, 20 ασθενοφόρα. Οπως αναφέρει η τουρκική Sabah η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε κατοικίες στρατιωτικών, με το πρακτορείο Dogan να κάνει λόγο για επίθεση που στόχευε όχημα του στρατού, ενώ παράλληλα, λέγεται πως εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά στο σημείο που σταθμεύουν τα οχήματα του Γενικού Επιτελείου.

Δεκάδες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη νυχτερινή ατμόσφαιρα γεμάτη καπνό.

Σε πλάνα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk διακρίνεται μαύρος καπνός στον ουρανό της πόλης. Ολες οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τέθηκαν σε επιφυλακή υπό τον φόβο νέων εκρήξεων, ενώ η Αγκυρα -σύμφωνα με την πάγια πρακτική της- απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών για το γεγονός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ενώ και ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Αργότερα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του ήταν πιο αποφασισμένη από ποτέ να αξιοποιήσει το δικαίωμά της στην αυτο-άμυνα. «Η αποφασιστικότητά μας να απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα σε επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των συνόρων μας, ενισχύεται από τέτοιες πράξεις», υπογράμμισε.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέφερε ότι πρόκειται για «πράξη τρομοκρατίας». Σε εξέλιξη βρισκόταν το απόγευμα της Τετάρτης έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου Eρντογάν, του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και των επικεφαλής των σωμάτων στρατού και ασφαλείας.

Η Τουρκία έχει γίνει στόχος σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά τους τελευταίους μήνες λόγω της εμπλοκής της στη συριακή κρίση. Το πλέον πολύνεκρο χτύπημα στην ιστορία της χώρας έλαβε πάλι στην Αγκυρα, στις αρχές Οκτωβρίου, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από διπλή βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

xartis agira

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...