397
«Πολύ ωραία», όπως γράφει και το πανό: τούρκοι ρεπουμπλικανοί, οπαδοί του κεμαλιστή Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωσή του | REUTERS/Murad Sezer

Με «ριζοσπαστική αγάπη» ο Ιμάμογλου θα πάρει την Πόλη;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 18:29
«Πολύ ωραία», όπως γράφει και το πανό: τούρκοι ρεπουμπλικανοί, οπαδοί του κεμαλιστή Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωσή του
|REUTERS/Murad Sezer

Με «ριζοσπαστική αγάπη» ο Ιμάμογλου θα πάρει την Πόλη;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2019, 18:29

Ο τούρκος πολιτικός που μπήκε στο μάτι του Ερντογάν είναι αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη: «Ολα θα πάνε καλά» λέει ο Εκρέμ Ιμάμογλου στο Atlantic, προβάλλοντας τη δική του θέση απέναντι στη «σουλτανική» στρατηγική της έντασης: την επίθεση φιλίας στους αντιπάλους του.

Αυτή, λέει ο εκπρόσωπος της κεμαλικής σοσιαλδημοκρατίας, θα δώσει τη νίκη στις 23 Ιουνίου, αφού ο κυβερνών (και στην Τουρκία) λαϊκισμός έχει σαν μοναδικό όπλο του την πόλωση – παντού στον κόσμο με αυτή διαιρεί τους ανθρώπους και με αυτήν τους κυβερνά.

Βέβαια, η «επίθεση φιλίας» κατά του λαϊκισμού του Ερντογάν εκδηλώνεται και με λίγο… λαϊκισμό. (Αφεριμ, καθότι για την Τουρκία μιλάμε.) Ο Ιμάμογλου προσεγγίζει τους οπαδούς του Ερντογάν χωρίς κοσμικές προκαταλήψεις: επισκέπτεται και αυτός τα τζαμιά και κάνει τεμενάδες για να τους δείξει τον σεβασμό του. Και επιπλέον: υπόσχεται τζάμπα νερό, ψωμί και γάλα στους μπατίρηδες της Πόλης.

«Αν ένα λαϊκιστικό στυλ συμβάλλει στην ένωση των ανθρώπων, τότε είναι καλό» ομολογεί ο Ιμάμογλου στο Atlantic. «Ετσι δείχνουμε ότι οι τοίχοι που μας χωρίζουν μπορούν να γκρεμιστούν με την αγάπη»…

Με «ριζοσπαστική αγάπη» κιόλας, αφού αυτό είναι το όνομα της καμπάνιας του.

Ετσι λοιπόν ο Ιμάμογλου απευθύνεται στους οπαδούς του με πρωτότυπο, αν μη τι άλλο, τρόπο: «Θέλουν τη σύγκρουση, αλλά εμείς θα επιμείνουμε στην τακτική της ανοικτής αγκαλιάς. Βρείτε έναν γείτονα που διαφωνεί μαζί σας και απλώς… αγκαλιάστε τον»!

Η «ριζοσπαστική αγάπη» προτείνει συγκατάβαση. Συμβουλεύει τους οπαδούς του Ιμάμογλου να μιλάνε λιγότερο και να ακούν περισσότερο, να είναι ανοιχτοί, να αποφεύγουν ιδεολογικές συζητήσεις – και, πάνω απ’ όλα, να αποφεύγουν να επιτίθενται στον Ερντογάν ή να σνομπάρουν τους υποστηρικτές του. «Αγνοήστε τον Ερντογάν, αγαπήστε όσους τον αγαπούν» – ένα καθωσπρέπει σύνθημα για προεκλογική περίοδο.

Το ταξικό στοιχείο προβάλλει επίσης ως σημαντικό του προεκλογικού αγώνα: η έμφαση πρέπει να δίνεται στην οικονομική ανισότητα, στο ότι το πραγματικό χάσμα στην Τουρκία δεν είναι ανάμεσα στον κοσμικό κεμαλισμό και στο Ισλάμ ή ανάμεσα στους Τούρκους και στους Κούρδους, αλλά ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς.

Το ιδιότυπο… αγαπάτε αλλήλους του Ιμάμογλου έρχεται ως προεκλογική τακτική λίγες ημέρες αφότου το κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ, κατηγόρησε τον ίδιο ότι είναι… Ρωμιός, δηλαδή και Ελληνας και χριστιανός – κάτι που είναι, ως φαίνεται, έγκλημα καθοσιώσεως στην Τουρκία του Ερντογάν.

Τη φόλα του σουλτάνου για την… ελληνικότητα του Ιμάμογλου μάλλον δεν την έφαγαν πολλοί: ο Ιμάμογλου κερδίζει τα γκάλοπ και μάλλον θα εκλεγεί δήμαρχος επικρατώντας άνετα του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του εκλεκτού δηλαδή του Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...